Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Hordozható beszélőgép segíthet a némáknak

MTI
2006.09.11. 12:19
Saját néma kislányának akart segíteni Fabrice Leblat francia feltaláló az általa kifejlesztett hordozható beszélőgéppel. A tízéves munkával elkészített szerkezet nagy feltűnést keltett egy Strasbourgban megrendezett találmányi kiállításon. A Leblatphone nem a betüket alakítja át hanggá vagy szótaggá, hanem betűkombinációkkal jelöli a különböző hangokat, amelyeket a szerkezetébe épített szintetizátor hangszórója aztán pontos kiejtéssel szólaltat meg. A számológép nagyságú berendezés 60 billentyű kombinációval 1786 hangot tud előállítani, így bármely francia szót ki tudja ejteni.

Leblat azért hozta létre a gépét, hogy néma kislánya is hangjelzéssel hívhassa fel a figyelmét bármire, bárhonnan - mivel egy későbbi változat telefonra is rákapcsolható lesz. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy a Leblatphone képes lesz hangzó sms-t küldeni.

A feltaláló 60 ezer eurót (16,5 millió forint) költött a szerkezet kifejlesztésére és reméli, hogy az már jövőre forgalomba kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?