István, Vajk
19 °C
33 °C

Néma baktérium nem fertőz

MTI
2006.09.12. 11:40

A bakteriális fertőzések leküzdésére a mikrobák közvetlen elpusztítása helyett a közöttük lévő kommunikációt bénitják meg amerikai kutatók, s ennek fő jelentősége abban van, hogy a baktériumok így nem válnak rezisztenssé az antibiotikumokra.

A wissenschaft.de beszámolója szerint ahhoz, hogy a baktériumok megfertőzzék az embert, saját maguk által előállított vegyi anyagokra vannak utalva, amelyekkel kommunikálnak is. Amennyiben ezen anyagok mennyisége elér egy bizonyos küszöbértéket, a mikroorganizmusok megváltoztatják életmódjukat: már nem egyesével közlekednek, hanem közösséget alkotnak, ún. "biofilmet" alakítanak ki, s e réteg által védekezik a kolónia az antibiotikumok ellen.

Helen Blackwell és munkatársai a wisconsini egyetemről egy sor olyan szubsztanciát fejlesztettek ki, amely megszakítja a kommunikációt a baktériumok között. Kettő ezek közül meggátolja a pseudomonas aeruginosa kórokozót a védőréteg kialakításában. Ez a baktérium főleg azokra veszélyes, akik súlyos égési sérüléseket szenvedtek, vagy AIDS-ben betegedtek meg.

A tudósok kimutatták, hogy az e kórokozóval megfertőzött férgek - amelyekben a baktériumok kommunikációját megbénították -, sokkal tovább maradtak életben, mint a kezeletlenek.

Blackwell és kollégái olyan anyagokat is előállítottak, amelyek egészen célzottan szakítják meg a meghatározott baktériumtörzsek kommunikációs csatornáit. Így meg tudták akadályozni, hogy azok a baktériumok, amelyek a bélben élnek és az emésztést segítik, akaratlanul kárt szenvedjenek.

A kutatók további vizsgálatokat akarnak végezni, hogy pontosan hol alkalmazható az embereknél és haszonnövényeknél az új eljárás.