Jenő
-2 °C
6 °C

Néma baktérium nem fertőz

MTI
2006.09.12. 11:40

A bakteriális fertőzések leküzdésére a mikrobák közvetlen elpusztítása helyett a közöttük lévő kommunikációt bénitják meg amerikai kutatók, s ennek fő jelentősége abban van, hogy a baktériumok így nem válnak rezisztenssé az antibiotikumokra.

A wissenschaft.de beszámolója szerint ahhoz, hogy a baktériumok megfertőzzék az embert, saját maguk által előállított vegyi anyagokra vannak utalva, amelyekkel kommunikálnak is. Amennyiben ezen anyagok mennyisége elér egy bizonyos küszöbértéket, a mikroorganizmusok megváltoztatják életmódjukat: már nem egyesével közlekednek, hanem közösséget alkotnak, ún. "biofilmet" alakítanak ki, s e réteg által védekezik a kolónia az antibiotikumok ellen.

Helen Blackwell és munkatársai a wisconsini egyetemről egy sor olyan szubsztanciát fejlesztettek ki, amely megszakítja a kommunikációt a baktériumok között. Kettő ezek közül meggátolja a pseudomonas aeruginosa kórokozót a védőréteg kialakításában. Ez a baktérium főleg azokra veszélyes, akik súlyos égési sérüléseket szenvedtek, vagy AIDS-ben betegedtek meg.

A tudósok kimutatták, hogy az e kórokozóval megfertőzött férgek - amelyekben a baktériumok kommunikációját megbénították -, sokkal tovább maradtak életben, mint a kezeletlenek.

Blackwell és kollégái olyan anyagokat is előállítottak, amelyek egészen célzottan szakítják meg a meghatározott baktériumtörzsek kommunikációs csatornáit. Így meg tudták akadályozni, hogy azok a baktériumok, amelyek a bélben élnek és az emésztést segítik, akaratlanul kárt szenvedjenek.

A kutatók további vizsgálatokat akarnak végezni, hogy pontosan hol alkalmazható az embereknél és haszonnövényeknél az új eljárás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?