Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A mérgelődés öregít?

MTI
2006.09.12. 11:46

A mérgelődés, az agresszivitás felgyorsítja a szervezet öregedését, s különösen kártékonyan hat a tüdőre - állítják amerikai kutatók.

A stresszt, az agresszivitást már korábban is kapcsolatba hozták a szív- és érrendszeri betegségekkel, az asztmával és egyéb kórokkal. A Harvard Közegészségügyi Intézetének (Harvard School of Public Health) kutatói dr. Rosalind Wright professzorral az élén most a mérgelődésnek a tüdőre gyakorolt hatását vizsgálták, s megállapításaikat a Thorax (Mellkas) című szaklapban publikálták.

A nyolcéves kutatás során 670, 45 és 86 év közötti férfi egészségi és pszichés állapotát vizsgálták évente.

A kutatók pontrendszer segítségével értékelték a düh mértékét, vagyis azt vizsgálták, hogyan viselkednek a kísérlet résztvevői különböző élethelyzetekben, miként reagálnak a váratlan eseményekre, s mennyire ellenségesek az idegenekkel. A nyolcéves vizsgálat során három alkalommal mérték a résztvevők légzésfunkcióját.

Az már a kutatás elején kiderült, hogy az ingerlékenyebb férfiaknak rosszabb állapotban van a tüdeje, mint a nyugodtabb vérmérsékletű társaiké, s ez a megállapítás akkor is igaz volt, ha tekintetbe vették a dohányzás tüdőkárosító hatását. A további vizsgálatok során pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy a dühös férfiak légzésfunkciói gyorsabb ütembe romlottak, s tüdőkapacitásuk egyre gyengébb lett.

Dr. Wright és csapata úgy véli, hogy a negatív érzelmek gyengítik az immunrendszert, s krónikus gyulladásos folyamatokat indíthat be.

Arra nem terjedt ki a vizsgálat, hogy mennyire igazak ezek a megállapítások anők esetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!