Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mérgelődés öregít?

MTI
2006.09.12. 11:46

A mérgelődés, az agresszivitás felgyorsítja a szervezet öregedését, s különösen kártékonyan hat a tüdőre - állítják amerikai kutatók.

A stresszt, az agresszivitást már korábban is kapcsolatba hozták a szív- és érrendszeri betegségekkel, az asztmával és egyéb kórokkal. A Harvard Közegészségügyi Intézetének (Harvard School of Public Health) kutatói dr. Rosalind Wright professzorral az élén most a mérgelődésnek a tüdőre gyakorolt hatását vizsgálták, s megállapításaikat a Thorax (Mellkas) című szaklapban publikálták.

A nyolcéves kutatás során 670, 45 és 86 év közötti férfi egészségi és pszichés állapotát vizsgálták évente.

A kutatók pontrendszer segítségével értékelték a düh mértékét, vagyis azt vizsgálták, hogyan viselkednek a kísérlet résztvevői különböző élethelyzetekben, miként reagálnak a váratlan eseményekre, s mennyire ellenségesek az idegenekkel. A nyolcéves vizsgálat során három alkalommal mérték a résztvevők légzésfunkcióját.

Az már a kutatás elején kiderült, hogy az ingerlékenyebb férfiaknak rosszabb állapotban van a tüdeje, mint a nyugodtabb vérmérsékletű társaiké, s ez a megállapítás akkor is igaz volt, ha tekintetbe vették a dohányzás tüdőkárosító hatását. A további vizsgálatok során pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy a dühös férfiak légzésfunkciói gyorsabb ütembe romlottak, s tüdőkapacitásuk egyre gyengébb lett.

Dr. Wright és csapata úgy véli, hogy a negatív érzelmek gyengítik az immunrendszert, s krónikus gyulladásos folyamatokat indíthat be.

Arra nem terjedt ki a vizsgálat, hogy mennyire igazak ezek a megállapítások anők esetében.