Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kell tovább vizsgálni az Atlantis hőpajzsát

MTI
2006.09.12. 12:38

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hétfőn úgy döntött, hogy felesleges a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) kikötött Atlantis amerikai űrrepülőgép hővédő pajzsának további vizsgálata, mert a mérnökök nem találtak olyan mérvű sérülést az űreszköz burkán, amely veszélyeztetetné a visszatérést.

Az Atlantis hétfőn érkezett meg az űrállomásra, de még a összekapcsolódás előtt - az új biztonsági előírásoknak megfelelően - 180 méterre úti céljától tengelye körül egy teljes fordulatot tett, hogy az űrbázison tartózkodó asztronauták digitális fényképeket tudjanak készíteni az űrrepülőgép felületének egészéről. Ezeket a felvételeket küldték el a földi irányítóközpontba, ahol a szakemberek kielemezték azokat. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy az űrhajósoknak nem kell fecsérelniük az idejüket a további vizsgálódásra, hanem inkább az amúgy is zsúfoltnak ígérkező szerelési-építési munkaprogramjukkal foglalkozzanak.