Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ember felelős a megerősödött hurrikánokért

Bloomberg News
2006.09.12. 15:17

Elsősorban az emberi tevékenység okolható az Atlanti- és a Csendes-óceán térségében pusztító hurrikánok megerősödéséért, derül ki az amerikai Lawrence Livermore laboratórium kutatócsoportjának kedden közzétett jelentéséből. "Az ember által előidézett üvegházgáz-felhalmozódás tűnik a megnövekedett hurrikántevékenység első számú okának" - mondta Robert Correll oceanográfus, az amerikai meteorológiai társaság oceanográfusa. A társaság egyike volt annak a tíz kutatóintézetnek, amelyeknek összesen 19 tudósa vett részt a Lawrence Livermore által vezetett kísérletsorozatban.

A kutatók számítógép által generált klímamodellek segítségével bizonyították, hogy kizárólag a természetes klímaváltozással nem magyarázható az óceánok vizének felmelegedése, amely végső soron a hurrikánok megerősödéséhez vezet.