Jenő
-3 °C
6 °C

Európában is megjelent a Sony Blu-ray-írója

Prohardver
2006.09.14. 14:07
A Sony először júliusi megjelenéssel harangozta be, majd később augusztusra módosította első, számítógépekbe építhető Blu-ray-írójának premierjét, a BWU-100A típusú egység végül csak most szeptemberben vált, vagy válik elérhetővé a legtöbb régióban, köztük Európában is. A Sony európai részlegének tegnap kiadott sajtóközleménye szerint az író valamivel olcsóbb lesz a vártnál, és az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem lesz gondja a Blu-ray-korongokon kiadott mozifilmekkel sem, jóllehet a PC-s HD-mozizásnak több előfeltétele is van, többek közt a mellékelt lejátszószoftver frissítése – az író mellé csomagolt verzió ugyanis tényleg nem képes Blu-ray-mozikat lejátszani.

Az ATAPI csatolófelületű meghajtó adatai már korábban ismertté váltak; a BWU-100A így egyszer és többször írható, 25 és 50 GB kapacitású Blu-ray (BD-R és BD-RE) médiumokat is kétszeres sebességgel képes írni és olvasni, de kezeli a régebbi formátumokat is. Egyrétegű DVD±R és DVD+RW korongokat 8-szoros, DVD-RW lemezeket 6-szoros, kétrétegű DVD±R lemezeket 4-szeres sebességgel ír, DVD-RAM-ot 5-szörös tempóval tölt meg, CD-R és CD-RW esetében 24-szeres, illetve 16-szoros írási sebességre futja.

A zökkenőmentes rögzítést 8 MB puffer segíti, az elérési idők gyárilag nyomott BD, DVD, illetve CD esetében rendre 210, 170 és 160 ms körül alakulnak. A videólejátszásra, -szerkesztésre és -rögzítésre alkalmas CyberLink szoftvercsomaggal érkező BWU-100A ára Európában 649 euró. A mellékelt lejátszószoftver ingyenes frissítése – ez szükséges majd a Blu-ray-mozik lejátszásához – októberben érkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?