Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elektronikus eljárás a gazdasági perekben

MTI
2006.09.19. 14:04

Bevezetné a polgári peres eljárásokban az esküt, a gazdasági perekben pedig elektronikussá tenné az eljárást az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A gazdasági perek gyorsítására készült koncepció olvasható a minisztérium honlapján is. A gazdasági perek gyorsítására készített elképzelések előtt, a polgári peres eljárások általános módosítására is javaslatot tesz az 58 oldalas dokumentum. Ezek körébe tartozik az eskü újbóli bevezetése a polgári peres eljárásokban. A dokumentum idézi az 1911-ben hozott régi eljárási törvényt, amely külön-külön eskü-szöveget tartalmazott a vallásosok és az ateisták számára (az előbbieknek a mindentudó és mindenható Istenre, az utóbbiaknak a becsületükre és lelkiismeretükre kellett esküdniük). A bíróság az eskü alatt született al- és felperesi, valamint tanúvallomásokat is szabadon értékelhette. A cél az volt, hogy az esküvel a felek (és ne csak a tanúk) előadásai tanúvallomásokká váljanak, és így alkalmazni lehessen a hamis tanúzás jogkövetkezményeit rájuk is. A dokumentum a rosszhiszemű pereskedés visszaszorulását várja az eskü újbóli bevezetésétől.

A tanúk díjazása 1969 óta változatlan. A munkájától távol maradó tanú díja ma is 60 forint óránként, de legfeljebb napi 330 forint lehet. A lakóhelyétől 8 óránál többet távol lévő tanú még további 100 forintot kap. Szállástérítésként viszont csak az állami szerv kezelésében lévő szálloda igazolt díját lehet kifizetni! Amennyiben a valós viszonyokhoz igazodna a tanúk díjazása, az a pereskedők költségeit növelné (csak azokban az eljárásokban fizetne a költségvetés, amelyekben a perköltséget az állam viseli). Az elektronikus eljárás már elkezdődött a cégügyekben, illetve az adózásban. A koncepció előbb a gazdasági perekben - várhatóan 2008-tól - majd néhány év múlva valamennyi polgári peres ügyben bevezetné az elektronikus eljárást. A peranyag elektronizáltan állna a bíróság és a felek rendelkezésére, így történne a kézbesítés, valamint az iratok továbbítása a bíróságok között. A videokonferencia segítségével pedig a távolban lévő felek , tanúk és szakértők részvételével is meg lehetne tartani a tárgyalást. Mindez a perek átfutási idejét jelentősen csökkentené. A koncepció kizárná a Legfelsőbb Bíróság előtt kezdeményezhető felülvizsgálati eljárást az olyan gazdasági perekben, amelyekben az első fokú bíróság ítéletét a másodfokú bíróság jóváhagyta. Az indok: a jogszerűséget a két egybeeső ítélet megfelelően garantálja.

A kis perértékű ügyekben az ügy súlyához képest túl drága az eljárás. Ezért a koncepció 500 ezer forint pertárgy-értéknél húzná meg a határt a kis perértékű és az afeletti ügyek között. Az előbbiekre perelkerülő eljárásokat - például mediációt - javasol. A fizetési meghagyást - amit nem vitatott pénzkövetelés esetén lehet kibocsátani - automatizálná a koncepció. Több országban működik már olyan rendszer, amelyben a jogosult számítógépen lehívja, majd kitölti és a bíróságra elküldi az űrlapot. A jogosultságot szoftver ellenőrzi, és ha mindent rendben talál, kibocsátja a fizetési meghagyást, amely csak akkor alakul perré, ha a kötelezett ellentmond. Az egészhez nem kell más, mint egy megfelelő kapacitású számítógép, és a hozzá való szoftver. Németországban az évi 8,5 millió így kibocsátott fizetési meghagyás 10 százaléka alakul perré.