Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Innováció a gyógyszerkutatásban

MTI
2006.09.19. 15:07

Mérföldkövek a gyógyításban címmel jelentetett meg ingyenes kiadványt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, amiben bemutatja a gyógyszer eredetét, a gyógyításban helyet foglaló szerepét, és több betegségcsoportot, egyben a témával foglalkozó kiállítás is nyílt a Jövő Házában kedden. Az egyesület azért hozta létre a kedden már a nagyobb orvosi rendelőkben és a Jövő Házában is hozzáférhető ingyenes kiadványt, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a gyógyszeripari innováció iránt. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: manapság természetessé vált, hogy a betegségek gyógyszeres kezelése mindennapivá vált, pedig a modern gyógyszeres terápia alig több mint 100 éves múltra tekint vissza. A napjainkban használt gyógyszerek többségét csak a 20. század második felében kezdték előállítani és gyártani. A gyógyszerkutatás és az eredményeként létrejött új készítmények hatására megnőtt a várható élettartam, Európában például az 1850-ben feljegyzett átlagos 47-ről a napjainkra jellemző 78 évre - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A kiadványban az egyesület bemutatja azon betegségek kezelésében mérföldkőnek számító felfedezéseket, amelyekben Magyarország élen jár a halálozási és betegségi statisztikákban. Tájékoztat például a cukorbetegség korszerű kezeléséről, a daganatterápiáról, valamint a fertőző betegségek elleni küzdelemről. Székely Krisztina az MTI-nek elmondta: jövőre újabb kiadványt szeretnének megjelentetni, benne további betegségcsoportokról, kezelésekről, kutatásokról tájékoztatni az embereket. Ugyanezen témával foglalkozik a Jövő Házában Gyógyerdő címmel berendezett kiállítás is. A látogatók világító járófelületre tett poszterek segítségével ismerkedhetnek meg az onkológia, a cukorbetegség, a gyomorsav okozta betegség, a csontritkulás, a hemofilia (vérzékenység), a magas vérnyomás és a légúti betegségek területén elért eredményekkel és a további kutatási irányokkal.

A poszterek rövid összefoglalót adnak az egyes betegségekről, és felhívják a figyelmet a szövődményekre. A látogatók a "Tudta Ön..." információs blokkban érdekes tudnivalókat találhatnak a bemutatott terápiás területekkel kapcsolatosan. A "Jövő terápiás lehetőségei" elnevezést viselő idősáv pedig leírja, hogy milyen megoldást kínál a tudomány ma, és mire irányulnak a 21. század kutatásai. A Gyógyerdőben hasznos tanácsokat kaphatnak az érdeklődők a megelőzésről is, továbbá betegoktató programok és videofilmek hívják fel a figyelmet arra, hogy az egészség érték és megőrzése fontos mindenki számára.