Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Innováció a gyógyszerkutatásban

MTI
2006.09.19. 15:07

Mérföldkövek a gyógyításban címmel jelentetett meg ingyenes kiadványt az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, amiben bemutatja a gyógyszer eredetét, a gyógyításban helyet foglaló szerepét, és több betegségcsoportot, egyben a témával foglalkozó kiállítás is nyílt a Jövő Házában kedden. Az egyesület azért hozta létre a kedden már a nagyobb orvosi rendelőkben és a Jövő Házában is hozzáférhető ingyenes kiadványt, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a gyógyszeripari innováció iránt. Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: manapság természetessé vált, hogy a betegségek gyógyszeres kezelése mindennapivá vált, pedig a modern gyógyszeres terápia alig több mint 100 éves múltra tekint vissza. A napjainkban használt gyógyszerek többségét csak a 20. század második felében kezdték előállítani és gyártani. A gyógyszerkutatás és az eredményeként létrejött új készítmények hatására megnőtt a várható élettartam, Európában például az 1850-ben feljegyzett átlagos 47-ről a napjainkra jellemző 78 évre - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A kiadványban az egyesület bemutatja azon betegségek kezelésében mérföldkőnek számító felfedezéseket, amelyekben Magyarország élen jár a halálozási és betegségi statisztikákban. Tájékoztat például a cukorbetegség korszerű kezeléséről, a daganatterápiáról, valamint a fertőző betegségek elleni küzdelemről. Székely Krisztina az MTI-nek elmondta: jövőre újabb kiadványt szeretnének megjelentetni, benne további betegségcsoportokról, kezelésekről, kutatásokról tájékoztatni az embereket. Ugyanezen témával foglalkozik a Jövő Házában Gyógyerdő címmel berendezett kiállítás is. A látogatók világító járófelületre tett poszterek segítségével ismerkedhetnek meg az onkológia, a cukorbetegség, a gyomorsav okozta betegség, a csontritkulás, a hemofilia (vérzékenység), a magas vérnyomás és a légúti betegségek területén elért eredményekkel és a további kutatási irányokkal.

A poszterek rövid összefoglalót adnak az egyes betegségekről, és felhívják a figyelmet a szövődményekre. A látogatók a "Tudta Ön..." információs blokkban érdekes tudnivalókat találhatnak a bemutatott terápiás területekkel kapcsolatosan. A "Jövő terápiás lehetőségei" elnevezést viselő idősáv pedig leírja, hogy milyen megoldást kínál a tudomány ma, és mire irányulnak a 21. század kutatásai. A Gyógyerdőben hasznos tanácsokat kaphatnak az érdeklődők a megelőzésről is, továbbá betegoktató programok és videofilmek hívják fel a figyelmet arra, hogy az egészség érték és megőrzése fontos mindenki számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!