Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Madridban marad a Guernica

MTI/AFP
2006.09.20. 16:01
José Luis Zapatero spanyol kormányfő szerdán bejelentette, hogy "technikai okokból ellenzi" Pablo Picasso Guernicájának akár ideiglenes elszállítását is Madridból Bilbaóba. A szállítást baszk nacionalisták követelték, a miniszterelnököt egy baszk szenátor is felszólította kérés támogatására.

Picasso a spanyol köztársasági kormány rendelésére festette a képet, azután, hogy a Franco tábornokkal szövetséges náci légierő 1937 április 26-án lebombázta a baszkföldi Guernicát. A kép a háború borzalmainak egyetemes jelképévé vált. A 3,5x7,7 méteres hatalmas festmény a festő akaratából csak 25 éve, a Franco-rendszer bukása után térhetett vissza Spanyolországba. A képnek otthont adó madridi Reina Sofia múzeum vezetősége szerint a festmény állapota jelentősen leromlott és bármiféle további utaztatása súlyosan károsíthatná.

A baszkok szemében Guernica identitásuk egyik jelképe, és erre hivatkozva sürgetik április óta, hogy a művet legalább ideiglenesen állítsák ki a bombázás 70. évfordulója alkalmából Baszkföldön, a bilbaói Guggenheim múzeumban. Zapatero miniszterelnök szerdai válaszában logikusnak nevezte, hogy a képet Madridban állították ki, "tekintettel egyetemes jelentőségére, alkotójának személyére és arra is, hogy (a királynőről elnevezett) Reina Sofia múzeum jelkép értékű műtárgyának számít."