Gusztáv
3 °C
6 °C

Madridban marad a Guernica

MTI/AFP
2006.09.20. 16:01
José Luis Zapatero spanyol kormányfő szerdán bejelentette, hogy "technikai okokból ellenzi" Pablo Picasso Guernicájának akár ideiglenes elszállítását is Madridból Bilbaóba. A szállítást baszk nacionalisták követelték, a miniszterelnököt egy baszk szenátor is felszólította kérés támogatására.

Picasso a spanyol köztársasági kormány rendelésére festette a képet, azután, hogy a Franco tábornokkal szövetséges náci légierő 1937 április 26-án lebombázta a baszkföldi Guernicát. A kép a háború borzalmainak egyetemes jelképévé vált. A 3,5x7,7 méteres hatalmas festmény a festő akaratából csak 25 éve, a Franco-rendszer bukása után térhetett vissza Spanyolországba. A képnek otthont adó madridi Reina Sofia múzeum vezetősége szerint a festmény állapota jelentősen leromlott és bármiféle további utaztatása súlyosan károsíthatná.

A baszkok szemében Guernica identitásuk egyik jelképe, és erre hivatkozva sürgetik április óta, hogy a művet legalább ideiglenesen állítsák ki a bombázás 70. évfordulója alkalmából Baszkföldön, a bilbaói Guggenheim múzeumban. Zapatero miniszterelnök szerdai válaszában logikusnak nevezte, hogy a képet Madridban állították ki, "tekintettel egyetemes jelentőségére, alkotójának személyére és arra is, hogy (a királynőről elnevezett) Reina Sofia múzeum jelkép értékű műtárgyának számít."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!