Vilhelmina
11 °C
28 °C

Kilencszer szennyezettebbek a dohányzó helyiségek

MTI/AFP
2006.09.21. 10:24
Átlagosan kilencszer szennyezettebbek azok a bárok, éttermek vagy közlekedési eszközök, amelyekben engedélyezett a dohányzás, mint azok, amelyekben tilos a füstölés - állapította meg egy 24 országban végzett nemzetközi vizsgálat, amelynek eredményét Washingtonban tették közzé. A vizsgálat során az MP2,5 néven ismert, lebegő mikroszkopikus részecskéknek a jelenlétét figyelték - ezek képesek behatolni a tüdőhólyagokba. A nemdohányzó létesítményekben ezek átlagos mennyisége köbméterenként 36 ezredgramm volt, viszont a dohányzó helyiségekben 317 ezredgramm.

Noha a szennyezettségi fok országonként változó, a dohányzó és a nemdohányzó helyiségek szennyezettsége közötti különbség hasonló arányú mindenütt. A nemdohányzó helyiségekben az MP2,5 részecskék mennyisége 25 és 45 ezredgramm között van, viszont a dohányzóknál markáns eltérések tapasztalhatók: a közlekedési eszközökön 248, a vendéglőkben 261, viszont a bárokban 494 ezredgramm e részecskék átlagmennyisége. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint az egészséget veszélyezteti, ha valakit egész éven át köbméterenként átlag 15 ezredgramm MP2,5 tartalmú levegő vesz körül, vagy ha a telítettség 24 órán át 65 ezredgrammnál nagyobb.

A vizsgálatot a Harvard egyetem közegészségügyi intézete, illetve két rákkutató intézet közösen végezte 2003 és 2006 között az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Amerika, Európa, a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia országaiban. A vizsgálat során 1200 helyiségben mérték a mikroszkopikus részecskék mennyiségét.