Árpád
-2 °C
4 °C

Kilencszer szennyezettebbek a dohányzó helyiségek

MTI/AFP
2006.09.21. 10:24
Átlagosan kilencszer szennyezettebbek azok a bárok, éttermek vagy közlekedési eszközök, amelyekben engedélyezett a dohányzás, mint azok, amelyekben tilos a füstölés - állapította meg egy 24 országban végzett nemzetközi vizsgálat, amelynek eredményét Washingtonban tették közzé. A vizsgálat során az MP2,5 néven ismert, lebegő mikroszkopikus részecskéknek a jelenlétét figyelték - ezek képesek behatolni a tüdőhólyagokba. A nemdohányzó létesítményekben ezek átlagos mennyisége köbméterenként 36 ezredgramm volt, viszont a dohányzó helyiségekben 317 ezredgramm.

Noha a szennyezettségi fok országonként változó, a dohányzó és a nemdohányzó helyiségek szennyezettsége közötti különbség hasonló arányú mindenütt. A nemdohányzó helyiségekben az MP2,5 részecskék mennyisége 25 és 45 ezredgramm között van, viszont a dohányzóknál markáns eltérések tapasztalhatók: a közlekedési eszközökön 248, a vendéglőkben 261, viszont a bárokban 494 ezredgramm e részecskék átlagmennyisége. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint az egészséget veszélyezteti, ha valakit egész éven át köbméterenként átlag 15 ezredgramm MP2,5 tartalmú levegő vesz körül, vagy ha a telítettség 24 órán át 65 ezredgrammnál nagyobb.

A vizsgálatot a Harvard egyetem közegészségügyi intézete, illetve két rákkutató intézet közösen végezte 2003 és 2006 között az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Amerika, Európa, a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia országaiban. A vizsgálat során 1200 helyiségben mérték a mikroszkopikus részecskék mennyiségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?