Jenő
-2 °C
6 °C

Jönnek az egymagos Conroe processzorok

Prohardver
2006.09.21. 12:19
Újabb adatok láttak napvilágot az Intel olcsóbb processzorainak következő generációjáról. Az aktuális Core 2 Duo processzorok alapját képező Conroe mag lebutított változata, a Conroe-L kódnéven emlegetett lapka csupán egy magot fog tartalmazni, és mivel nem támogatja a Hyper-Threadinget sem, ezért egyszerre csak egy utasításszál végrehajtására lesz képes. Ugyancsak hiányozni fog belőle az EIST energiamenedzsment és a virtualizáció támogatása, a belépőszinten is régebben meghonosított 64 bites kiterjesztés és az Execute Disable Bit memóriavédelem azonban természetesen itt is megmarad.

A Conroe-L mag nem csupán Celeron márkanév alatt lesz elérhető, de a jelenlegi információk alapján életben tartja a Pentium szériát is. A Pentium E1020, E1040 és E1060 típusjellel bemutatkozó processzorok órajele rendre 1,4, 1,6, illetve 1,8 GHz lesz; mindhárom modell 800 MHz-es rendszerbuszon keresztül kommunikál a PC többi komponensével, a másodszintű gyorsítótár kapacitása csupán 1 MB. A Celeron-változatokról egyelőre nincsenek adatok, ezek vélhetően lassabb FSB-vel és/vagy feleakkora gyorsítótárral fognak rendelkezni.

Iparági források szerint a Pentium E1000-es sorozat bemutatkozása 2007 második negyedévére, a Celeron 400-as chipek piacra kerülése 2007 harmadik negyedére várható. A friss, immár Core-alapú termékek megjelenése előtt, valószínűleg már jövő év januárjában jelentősen csökkenti az Intel a kiöregedő, még NetBurst architektúrára épülő Pentium 4 500-as és 600-as lapkáinak árát, melyek listaára így a 100 dollár alatti tartományba süllyedhet, majd 2007 harmadik negyedévétől fokozatosan el is tűnhetnek a piacról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?