Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Hadtörténeti magánmúzeum nyílt Petőházán

MTI
2006.09.22. 11:21

Több év munkájával hadtörténeti múzeumot hozott létre a petőházi Baranyai testvérpár. A gyűjtemény érdekességét az adja, hogy számos világháborús relikviát maguk a gyűjtők találtak meg a közeli hadszíntereken.

Két évtizede gyűjti Baranyai László és Baranyai Zsolt a második világháború emlékeit. A családi házuk melléképületében egykori katonai egyenruhákat, felszerelési tárgyakat, hatástalanított fegyvereket láthatunk hozzáértő elrendezésben. A legizgalmasabb kiállítási tárgyak között találjuk azokat a repülőgép-maradványokat, amelyek a közeli Fertő-tó medréből kerültek elő.

Az angol Wellington kétmotoros könnyűbombázó légcsavarjának másfél mázsás agyát a testvérek kemény munkával maguk bányászták ki a tó iszapjából. Egykori hadi feljegyzések alapján kikutatták a repülő történetét is: 1944 december 20-án egy éjszakai támadás alkalmával még osztrák (akkor német birodalmi) területen találat érte a brit gépet, amely Hidegség közelében csapódott be a nádasba. Személyzete a szétrobbanó bombázó alatt lelte halálát.

Az angol relikvián kívül német Messerschmidt hatástalanított géppuskáját, amerikai liberátorok és magyar repülőgépek maradványait is megtekinthetjük a nem mindennapi magánmúzeumban. Ezek egy részét ugyancsak a környéken találták a gyűjtők. Számukra a Fertő tó további kincseket is rejteget, hiszen a kutatások szerint 1944 május 10-én komoly légi csata zajlott a tó felett. A bevetésre tartó amerikai Liberatorokat német vadászok támadták meg. Ekkor zuhant le három Liberator a környéken. Két héttel később, Bécs-Bécsújhely bombázásakor újabb gépek kaptak találatot a víz felett.

A hadtörténeti feljegyzések szerint 1944. december 9-én két amerikai Mustang hajtott végre kényszerleszállást a Fertő déli részén lévő mocsaras vidéken. Tény, hogy az Egyesült Államok Légierejének egyik bizottsága napjainkban is még 220 olyan pilótáját keresi, akikről feltételezik, hogy gépükkel együtt valahol a magyar légtérben tűntek el.

A petőházi magánmúzeumot bárki megtekintheti, amennyiben előre egyezteti az időpontot a gyűjtőkkel.