Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Hadtörténeti magánmúzeum nyílt Petőházán

MTI
2006.09.22. 11:21

Több év munkájával hadtörténeti múzeumot hozott létre a petőházi Baranyai testvérpár. A gyűjtemény érdekességét az adja, hogy számos világháborús relikviát maguk a gyűjtők találtak meg a közeli hadszíntereken.

Két évtizede gyűjti Baranyai László és Baranyai Zsolt a második világháború emlékeit. A családi házuk melléképületében egykori katonai egyenruhákat, felszerelési tárgyakat, hatástalanított fegyvereket láthatunk hozzáértő elrendezésben. A legizgalmasabb kiállítási tárgyak között találjuk azokat a repülőgép-maradványokat, amelyek a közeli Fertő-tó medréből kerültek elő.

Az angol Wellington kétmotoros könnyűbombázó légcsavarjának másfél mázsás agyát a testvérek kemény munkával maguk bányászták ki a tó iszapjából. Egykori hadi feljegyzések alapján kikutatták a repülő történetét is: 1944 december 20-án egy éjszakai támadás alkalmával még osztrák (akkor német birodalmi) területen találat érte a brit gépet, amely Hidegség közelében csapódott be a nádasba. Személyzete a szétrobbanó bombázó alatt lelte halálát.

Az angol relikvián kívül német Messerschmidt hatástalanított géppuskáját, amerikai liberátorok és magyar repülőgépek maradványait is megtekinthetjük a nem mindennapi magánmúzeumban. Ezek egy részét ugyancsak a környéken találták a gyűjtők. Számukra a Fertő tó további kincseket is rejteget, hiszen a kutatások szerint 1944 május 10-én komoly légi csata zajlott a tó felett. A bevetésre tartó amerikai Liberatorokat német vadászok támadták meg. Ekkor zuhant le három Liberator a környéken. Két héttel később, Bécs-Bécsújhely bombázásakor újabb gépek kaptak találatot a víz felett.

A hadtörténeti feljegyzések szerint 1944. december 9-én két amerikai Mustang hajtott végre kényszerleszállást a Fertő déli részén lévő mocsaras vidéken. Tény, hogy az Egyesült Államok Légierejének egyik bizottsága napjainkban is még 220 olyan pilótáját keresi, akikről feltételezik, hogy gépükkel együtt valahol a magyar légtérben tűntek el.

A petőházi magánmúzeumot bárki megtekintheti, amennyiben előre egyezteti az időpontot a gyűjtőkkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?