Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Vivendi megvenné a Deutsche Telekomtól a lengyel telkót

MTI
2006.09.26. 11:35

A francia Vivendi távközlési és médiavállalatnál kedden megerősítették azokat a korábbi sajtóértesüléseket, hogy 2,5 milliárd euróért átvennék a Deutsche Telekom 49 százalékát a lengyel PTC mobilszolgáltatóból. A PTC másik 51 százaléka közvetetten a Vivendié. - A Deutsche Telekom PTC-részesedéséért 2,5 milliárd eurót ajánlottunk - mondta a Vivendi szóvivője hírügynökségeknek, de további részleteket nem árult el. A PTC a legnagyobb kelet-európai mobilszolgáltató, előfizetőinek száma meghaladja a 10 milliót. A Deutsche Telekomnál egyelőre nem kommentálták a Vivendi bejelentését.

Lengyelország vezető mobilszolgáltatója, a PTC jelentősen növelte adózott eredményét tavaly: 20 százalékkal 1,15 milliárd zlotyra (360,2 millió dollárra). A bevétele 4 százalékkal 6,72 milliárd zlotyra nőtt. A cég előfizetőinek száma 18 százalékkal 10 millióra emelkedett, piaci részesedése tavaly 35,1 százalék volt. A cég birtoklásáért, illetve irányításáért perek tucatja van folyamatban a Deutsche Telekom, a Vivendi, illetve annak lengyelországi leányvállalata, az Elektrim között.

Egy lengyel fellebbviteli bíróság tavaly nyáron visszaadta az Elektrim Telekomunikacjának a PTC 48 százalékát, és rábízta a PTC vezetését is, de még tucatnyi más peres ügy van hátra. Az 1995-ben alakult PTC 49 százaléka a Deutsche Telekomé, és korábban a német cég is meg akarta szerezni az egész lengyel vállalatot. Korábban, tavaly májusban a Vivendi már eljárást kezdeményezett francia bíróságon a Deutsche Telekom ellen, és 2,2 milliárd eurót követelt a német távközlési vállalattól. A Vivendi azzal vádolta a német vállalatot, hogy 2004-ben jogtalanul és előzetes értesítés nélkül szakította meg a PTC jövőjéről folytatott tárgyalásokat. A Vivendi azt állítja, hogy a Deutsche Telekom azért élt a jogszerűtlen módszerrel, mert minél olcsóbban akart hozzájutni a PTC részvényeihez.

A Vivendi 2004-ben még 1 milliárd euróért túl akart adni a PTC-ben lévő részesedésén, a perindítás azonban fordulatot jelzett a két konszern vitájában. A Deutsche Telekom 2004-ben, a PTC-ről folytatott egyeztetések összeomlása után, egy bécsi bírósághoz fordult, amely érvénytelennek minősítette a lengyel Elektrim kezében lévő PTC-papírok eladását a Vivendinek.