Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A Vivendi megvenné a Deutsche Telekomtól a lengyel telkót

MTI
2006.09.26. 11:35

A francia Vivendi távközlési és médiavállalatnál kedden megerősítették azokat a korábbi sajtóértesüléseket, hogy 2,5 milliárd euróért átvennék a Deutsche Telekom 49 százalékát a lengyel PTC mobilszolgáltatóból. A PTC másik 51 százaléka közvetetten a Vivendié. - A Deutsche Telekom PTC-részesedéséért 2,5 milliárd eurót ajánlottunk - mondta a Vivendi szóvivője hírügynökségeknek, de további részleteket nem árult el. A PTC a legnagyobb kelet-európai mobilszolgáltató, előfizetőinek száma meghaladja a 10 milliót. A Deutsche Telekomnál egyelőre nem kommentálták a Vivendi bejelentését.

Lengyelország vezető mobilszolgáltatója, a PTC jelentősen növelte adózott eredményét tavaly: 20 százalékkal 1,15 milliárd zlotyra (360,2 millió dollárra). A bevétele 4 százalékkal 6,72 milliárd zlotyra nőtt. A cég előfizetőinek száma 18 százalékkal 10 millióra emelkedett, piaci részesedése tavaly 35,1 százalék volt. A cég birtoklásáért, illetve irányításáért perek tucatja van folyamatban a Deutsche Telekom, a Vivendi, illetve annak lengyelországi leányvállalata, az Elektrim között.

Egy lengyel fellebbviteli bíróság tavaly nyáron visszaadta az Elektrim Telekomunikacjának a PTC 48 százalékát, és rábízta a PTC vezetését is, de még tucatnyi más peres ügy van hátra. Az 1995-ben alakult PTC 49 százaléka a Deutsche Telekomé, és korábban a német cég is meg akarta szerezni az egész lengyel vállalatot. Korábban, tavaly májusban a Vivendi már eljárást kezdeményezett francia bíróságon a Deutsche Telekom ellen, és 2,2 milliárd eurót követelt a német távközlési vállalattól. A Vivendi azzal vádolta a német vállalatot, hogy 2004-ben jogtalanul és előzetes értesítés nélkül szakította meg a PTC jövőjéről folytatott tárgyalásokat. A Vivendi azt állítja, hogy a Deutsche Telekom azért élt a jogszerűtlen módszerrel, mert minél olcsóbban akart hozzájutni a PTC részvényeihez.

A Vivendi 2004-ben még 1 milliárd euróért túl akart adni a PTC-ben lévő részesedésén, a perindítás azonban fordulatot jelzett a két konszern vitájában. A Deutsche Telekom 2004-ben, a PTC-ről folytatott egyeztetések összeomlása után, egy bécsi bírósághoz fordult, amely érvénytelennek minősítette a lengyel Elektrim kezében lévő PTC-papírok eladását a Vivendinek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!