Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Végre kiderült: agresszívek a muslicák

MTI
2006.09.26. 11:54

Amerikai genetikusok muslicákban azonosították az agresszív viselkedés kialakulását elősegítő géneket: az egyébként már ismert gének az idegrendszer fejlődésében, az anyagcserében és az immunitásban játszanak szerepet, eddig egyiket sem hozták kapcsolatba az agresszióval, és a legtöbbnek az emberi megfelelője is ismert. A muslicát (Drosophila melanogaster) azért alkalmazták a kutatásban, mert genetikai állománya és biokémiája sokkal közelebb áll az emberéhez, mint a felületes szemlélő gondolhatná, viszont rövid életciklusa miatt sok olyan kísérletet el lehet vele végezni, amit magasabb rendű szervezetekkel nem. Dr. Trudy Mackay professzor genetikai laboratóriumában Alexis Edwards doktorandusz és csapata (Észak-Carolina Állami Egyetem) muslicákon végezett szelekciós kísérleteket és kutatási eredményeit a Public Library of Science világhálós tudományos portál genetikával foglalkozó részében (PloS Genetics) tette közzé.

A muslicák között is akad " udvariasabb", míg mások nagyon határozottan védik a táplálékukat, és még a békések is összevesznek néha egy-egy illatozó rohadt gyümölcsdarabon. A kutatók szelekciós kísérlettükben 28 generáción keresztül kiválasztották a legagresszívebb és a legkevésbé agresszív muslicákat, és egy véletlenszerűen kiválasztott kontroll-csoportot is neveltek. Az agresszivitás méréséhez a kutatók másfél óráig éheztették a hím muslicákat, aztán adtak nekik egy csepp tápot, és figyelték, hányszor kergették, rúgták, ütötték vagy legyintették meg szárnyaikkal a többieket.

Kezdetben azonos volt a csoportokban az agresszió szintje, de 28 generáción át történő szelekció hatására az agresszív csoportban gyakoribb volt a verekedés, a békés csoportban pedig szinte soha se volt harc. Volt tehát örökletesség a tulajdonságban. Ezután azonosították úgynevezett mikroarray technikával az agresszivitásért felelős géneket. Terveik szerint a kutatók következő lépésként erre a 15 génre koncentrálnak, hogy jobban megismerjék az agresszió biokémiáját a sciencedaily.com című tudományos hírportál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!