István, Vajk
17 °C
34 °C

Hormonális az elalvás

MTI
2006.09.26. 14:21

Később kell kezdeni a tanítást - állapították meg tudományosan a lipcsei egyetem kutatói azt, amit eddig is minden szülő tudott. A tinédzserek szülei pontosan tudják, hogy idővel egyre nehezebb felébreszteni a gyerekeket. Szünidőben vagy hét végén amúgy is a végtelenségig alszanak, viszont esténként alig lehet őket ágyba küldeni. A lipcsei kutatók szerint a hétalvók jogosan maradnak az ágyban, ugyanis a 13-20 év közötti fiatalok biológiai, hormonális okok miatt alszanak reggel tovább, mint a család többi tagja, nyilatkozta a Die Welt című német lap online változatának Christoph Randler professzor.

Miután az iskolák már kora reggel csúcsteljesítményt várnak el a diákoktól, az eredmény programozott: rosszabb jegyek születnek a lehetségesnél, és az elvártnál. A kutatók kérdőíves módszerrel kerestek választ arra, hogyan osztanák be a fiatalok a maguk idejét, mikor mennének aludni, mikor kelnének fel, és mik azok a napszakok, amikor különösen fittnek és teljesítő képesnek érzik magukat. "A fiatalok többsége hétalvó, csak a kisebbség számít korán kelőnek, jobbak is az iskolai eredményeik. Nekik egyszerűen szerencséjük van, hiszen akkor érkeznek a feladatok, amikor már teljesítőképességük megfelelő. A biológiai korlátokat nem lehet azzal kompenzálni, hogy előbb megy valaki aludni, mert az éjszakai baglyokat nem lehet egy gombnyomással átállítani". - hangsúlyozta a professzor.

A szív frekvencia-ingadozásai, a vérnyomás és a test hőmérsékletének változásai mellett az ún. napi ritmus is hatással van az alvás-ébrenlét ritmusára. Ezt belső, hormonális tényezők ugyanúgy befolyásolják, mint a külső hatások, például a napfény. Ezen kívül a gének döntenek, kiből lesz "éjjeli bagoly" és ki kel fel a tyúkokkal. Egy európai kutatás is megállapította, hogy a nap -éjjel ritmus alakulásában az életkornak fontos szerep jut. Kicsi gyerekek reggelente tele vannak tettvággyal, 50 éves korban viszont kiegyenlítődnek a különbségek férfiak és nők között, legalábbis az alvás tekintetében. A kutatások azt is megmutatták, hogy a hétalvóság a nőknél átlagosan 19, 5 a férfiaknál 20, 9 éves korban ér véget, vagyis addig tart a kamaszkor...

A tudósok azt javasolják, hogy mindezt figyelembe véve kezdjék később a tanítást, hiszen például télen a bagoly típusok még nehezebben ébrednek, felnőtt korban viszont könnyebben alkalmazkodnának a munkához, főleg a későbbi, éjjeli munkavégzéshez, amely akár egészségi problémákat is okozhat - olvasható a német internetes lapban.