Aliz
6 °C
14 °C

Hormonális az elalvás

MTI
2006.09.26. 14:21

Később kell kezdeni a tanítást - állapították meg tudományosan a lipcsei egyetem kutatói azt, amit eddig is minden szülő tudott. A tinédzserek szülei pontosan tudják, hogy idővel egyre nehezebb felébreszteni a gyerekeket. Szünidőben vagy hét végén amúgy is a végtelenségig alszanak, viszont esténként alig lehet őket ágyba küldeni. A lipcsei kutatók szerint a hétalvók jogosan maradnak az ágyban, ugyanis a 13-20 év közötti fiatalok biológiai, hormonális okok miatt alszanak reggel tovább, mint a család többi tagja, nyilatkozta a Die Welt című német lap online változatának Christoph Randler professzor.

Miután az iskolák már kora reggel csúcsteljesítményt várnak el a diákoktól, az eredmény programozott: rosszabb jegyek születnek a lehetségesnél, és az elvártnál. A kutatók kérdőíves módszerrel kerestek választ arra, hogyan osztanák be a fiatalok a maguk idejét, mikor mennének aludni, mikor kelnének fel, és mik azok a napszakok, amikor különösen fittnek és teljesítő képesnek érzik magukat. "A fiatalok többsége hétalvó, csak a kisebbség számít korán kelőnek, jobbak is az iskolai eredményeik. Nekik egyszerűen szerencséjük van, hiszen akkor érkeznek a feladatok, amikor már teljesítőképességük megfelelő. A biológiai korlátokat nem lehet azzal kompenzálni, hogy előbb megy valaki aludni, mert az éjszakai baglyokat nem lehet egy gombnyomással átállítani". - hangsúlyozta a professzor.

A szív frekvencia-ingadozásai, a vérnyomás és a test hőmérsékletének változásai mellett az ún. napi ritmus is hatással van az alvás-ébrenlét ritmusára. Ezt belső, hormonális tényezők ugyanúgy befolyásolják, mint a külső hatások, például a napfény. Ezen kívül a gének döntenek, kiből lesz "éjjeli bagoly" és ki kel fel a tyúkokkal. Egy európai kutatás is megállapította, hogy a nap -éjjel ritmus alakulásában az életkornak fontos szerep jut. Kicsi gyerekek reggelente tele vannak tettvággyal, 50 éves korban viszont kiegyenlítődnek a különbségek férfiak és nők között, legalábbis az alvás tekintetében. A kutatások azt is megmutatták, hogy a hétalvóság a nőknél átlagosan 19, 5 a férfiaknál 20, 9 éves korban ér véget, vagyis addig tart a kamaszkor...

A tudósok azt javasolják, hogy mindezt figyelembe véve kezdjék később a tanítást, hiszen például télen a bagoly típusok még nehezebben ébrednek, felnőtt korban viszont könnyebben alkalmazkodnának a munkához, főleg a későbbi, éjjeli munkavégzéshez, amely akár egészségi problémákat is okozhat - olvasható a német internetes lapban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?