Judit
2 °C
7 °C

Oroszországba érkeztek Mária cárné földi maradványai

MTI
2006.09.26. 14:26
Oroszországba érkeztek Mária (Marija Fjodorovna) cárné földi maradványai Dániából. A Dagmar dán hercegnőként született, a polgárháborús Oroszországból 1919-ben elmenekült, s szülőhazájában 1928-ban elhunyt Marija Fjodorovna Romanova koporsóját kedden a volt cári főváros, Szentpétervár melletti Peterhofban (Petrodvorecben) lévő Szent Alekszandr Nyevszkij-templomban ravatalozták fel, ahol gyászszertartást tartottak a Romanov család mintegy ötven képviselőjének jelenlétében. Ezután a peterhofi templomot szerda estig megnyitották mindazok előtt, akik búcsút kívánnak venni III. Sándor cár egykori hitvesétől, az utolsó orosz cár, II. Miklós anyjától. Marija Fjodorovna földi maradványait csütörtökön, végakaratának megfelelően a Péter-Pál-erődben lévő cári sírboltban helyezik örök nyugalomra a végső gyászszertartás után, amelyet II. Alekszij pátriárka celebrál a szentpétervári Izsák-székesegyházban, az egykori orosz birodalmi katedrálisban. Így a cárné férje, s a bolsevikok által 1918-ban kivégzett fia mellett nyugodhat.

A cárné koporsója kedden reggel az Esbern Snare dán hadihajón érkezett a Finn-öbölbe, ahol 31 ágyúlövéssel fogadták a (Kotlin-szigeten lévő) kronstadti bázison. Ezt követően a koporsót áttették egy orosz naszádra, amely a Szentpétervártól 32 kilométerre, a Finn-öböl partján lévő Peterhofba, a cárok egykori nyári rezidenciájára szállította. A keddi gyászszertartás után Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó fontos aktusról beszélt "a történelmi emlékezet helyreállításában, ami egyesíteni hivatott a nemzetet". Marija Fjodorovna egyébként dán hercegnőként éppen 140 esztendeje, 1866. szeptember 26-án érkezett meg Szentpétervárra, hogy aztán feleségül menjen az akkor még csak nagyherceg későbbi III. Sándorhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?