Olivér
4 °C
8 °C

Francia műhold keresi a második Földet

MTI
2006.09.27. 10:05

A Corot francia műhold lesz az első azoknak az űrszondáknak a sorában, amelyek célja, hogy új fejezetet nyissanak a bolygókutatásban: többszöri halasztás után a francia Ariane rakéta helyett egy orosz Szojuz rakétával bocsátják fel a világűrbe a 670 kg súlyú műholdat, várhatóan november 24-én a kazahsztáni Bajkonurból.

A műhold a világűrből egy 27 cm átmérőjű teleszkóppal dolgozik, és az egyes égi szektorokban mintegy 60 ezer csillagot vizsgál majd át. A 4,2 méter hosszú műhold összesen két és fél évig dolgozik, és a remények szerint a gázóriásoktól kezdve a kisebb kőbolygókig számos bolygót felfedez majd.

Adatait a Corot a spanyolországi Villafrancába továbbítja.

A francia műhold új fejezetet nyithat a bolygóvadászat történetében, bár ahhoz, hogy a Földhöz hasonló méretű bolygókat találjanak, sok kutató véleménye szerint még nagyobb teljesítményű teleszkópokra és még hosszabb megfigyelési időre lenne szükség.

A vállalkozást támogatja az Európai Űrhajózási Ügynökség és a német légi- és űrhajózási központ - ezen a téren is komoly verseny van az amerikai NASA és az európaiak között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?