Ilona
17 °C
32 °C

Francia műhold keresi a második Földet

MTI
2006.09.27. 10:05

A Corot francia műhold lesz az első azoknak az űrszondáknak a sorában, amelyek célja, hogy új fejezetet nyissanak a bolygókutatásban: többszöri halasztás után a francia Ariane rakéta helyett egy orosz Szojuz rakétával bocsátják fel a világűrbe a 670 kg súlyú műholdat, várhatóan november 24-én a kazahsztáni Bajkonurból.

A műhold a világűrből egy 27 cm átmérőjű teleszkóppal dolgozik, és az egyes égi szektorokban mintegy 60 ezer csillagot vizsgál majd át. A 4,2 méter hosszú műhold összesen két és fél évig dolgozik, és a remények szerint a gázóriásoktól kezdve a kisebb kőbolygókig számos bolygót felfedez majd.

Adatait a Corot a spanyolországi Villafrancába továbbítja.

A francia műhold új fejezetet nyithat a bolygóvadászat történetében, bár ahhoz, hogy a Földhöz hasonló méretű bolygókat találjanak, sok kutató véleménye szerint még nagyobb teljesítményű teleszkópokra és még hosszabb megfigyelési időre lenne szükség.

A vállalkozást támogatja az Európai Űrhajózási Ügynökség és a német légi- és űrhajózási központ - ezen a téren is komoly verseny van az amerikai NASA és az európaiak között.