Diána
12 °C
27 °C

Izraeli és palesztin kutatók a zsírosabb halakért

MTI
2006.09.27. 15:38

Hogyan lehetne nőnemű édesvízi halakból hímnemű, s így nagyobb, súlyosabb és zsírosabb halakat "varázsolni - ezt kutatják közösen izraeli, palesztin és német tudósok.

A hímnemű halak nagyobbak, jobban nőnek és nagyjából harmadával súlyosabbak a nőneműeknél - mutatott rá Mutaz Kutob palesztin kutató, a kísérlet egyik résztvevője. A kelet-jeruzsálemi al-Kudsz egyetemen dolgozó Kutob és munkatársai az izraeli Héber egyetem, illetve a németországi Hohenheim egyetemének közreműködésével a Jordán folyó izraeli ellenőrzés alatt álló nyugati partján honos növényekből kivont bizonyos összetevőket fecskendeznek a Nile Tilapia halfaj egyedeibe: a kivonatokat korábban is alkalmazták a faj eledelében.

Gender studies

"Ez az anyag megváltoztatja majd a halak metabolizmusát, és ettől nőből hímneművé válnak"- állította a kémikus Kutob, aki hangsúlyozta: a kutatás azért különösen jelentős, mert új táplálékforrást tárhat fel a palesztinok számára.

A Héber egyetem tudósai korábban próbálkoztak már a hímnemű halak létrehozásához a nem túl egészséges szintetikus szteroidokkal is - tájékoztatott Berta Szivan izraeli kutató, a program egyik kezdeményezője.

A Jordán nyugati partján élő palesztinok halfogyasztásuk döntő részét az Izraelből és a gázai övezetből érkező importból fedezik, de a növekvő költségek, valamint a mozgás és a kereskedelem korlátozása miatt évek óta egyre kevesebb halat esznek.

A közös kutatások egyébként nem feltétlenül együttes munkát jelentek. Mivel a korlátozások miatt az izraeli tudósok nem léphetnek a Palesztin Hatóság által felügyelt területre, a munkatársak inkább telefonon vagy az interneten vitatják meg eredményeiket.