Olivér
5 °C
8 °C

Jön az önmegsemmisítő üzenet

IT News
2006.09.28. 11:32
Egy nemrég gründolt amerikai vállalkozás, a Void Communications LLC a nyomtalanul „elpárolgó” üzeneteket hozza el az elektronikus üzleti kommunikáció világába.

A most elindított, beszédes nevű VaporStream a webes e-mail és azonnali üzenetküldés összegyúrásának tekinthető. Ha egy felhasználó üzenetet akar küldeni, be kell jelentkeznie a szolgáltatás titkosított oldalára, ahol egy listából kiválaszthatja a címzett e-mail címét. Miután ezt megtette, az eltűnik a képernyőről; ekkor gépelhető be az üzenet szövege. Elküldés után ez is eltűnik a képernyőről, és a számítógépen sem marad nyoma. A kézbesítésig a VaporStream szervereinek átmeneti memóriájába kerül, majd a címzetthez, aki szintén a weboldalon keresztül nézheti meg, mégpedig úgy, hogy az üzenet fejlécét és szövegét sosem láthatja egy képernyőn. Olvasás után aztán a levél nyomtalanul eltűnik a címzett számítógépéről is.

Hasonlóan működik a válasz is, ezért a felek csak úgy tudnak kommunikálni, ha emlékeznek: mi volt az előzmény. „Sem a feladó, sem a címzett nem rendelkezik a teljes beszélgetés másolatával” – magyarázta Amit Shah, a vállalkozás egyik alapítója az AP hírügynökségnek. A megoldás tehát hasonlóan működik, mint a csak interneten nézhető (streaming) videó, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a szolgáltató szerveréről is törlődik az anyag kézbesítéskor. Az üzeneteket nem lehet továbbítani, szerkeszteni vagy elmenteni, kinyomtatni is legfeljebb a feladó nevét vagy az üzenet szövegét lehet, a kettőt együtt soha.

Shah szerint a VaporStream szolgáltatás a maga fejenként 40 dolláros éves előfizetési díjával számos vállalat érdeklődését felkelti majd: ők előírhatják majd alkalmazottaiknak, hogy az informális üzleti beszélgetéseiket ezen a rendszeren keresztül folytassák. Segíthet a megoldás elterjedésében, hogy mobil eszközökön – például BlackBerryn – is használható.

Szakértők szerint azonban ez korántsem egyértelmű. A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok például aligha használhatják majd a nyomtalan kommunikációt biztosító VaporStreamet, hiszen törvény kötelezi őket az elektronikus üzleti kommunikáció megőrzésére. Előfordulhat az is, hogy a cégek nem bíznak annyira az alkalmazottaikban, hogy biztosítsák számukra ezt a lehetőséget.

„Nem általános, hogy az ügyfelek azzal keresnek meg: »Egy olyan üzenetküldő rendszerre van szükségem, amely eltünteti a beszélgetések nyomait«. Erősen szkeptikus vagyok” – kommentálta a bejelentést Matt Brown, a Forrester Research vezető elemzője. Shah szerint azonban a cégek felállíthatnak feketelistákat, hogy meghatározzák: kik használhatják ezt az üzenetküldési módszert, és kik nem.

A megoldás nyilvánvalóan felkeltheti a bűnözők, terroristák érdeklődését is. A fejlesztők azonban hangsúlyozzák, hogy a VaporStream sem bújik ki a törvényi kötelezettségek alól. Bár a hatóságok nem tudják „lehallgatni” a már befejezett üzenetváltásokat, lehetőségük lesz a jövőbeli kommunikáció figyelésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?