Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Működik a kínai fúziós reaktor

MTI
2006.09.28. 14:47
Kína sikeresen végrehajtotta első fúziós reaktor kísérletet - jelentette csütörtökön az érintett kutatóintézet szóvivője. Kína, más országokhoz hasonlóan folytat kutatásokat a nap belsejében zajló magfúzióhoz hasonló elven működő reaktor kifejlesztésével kapcsolatban, abban a reményben, hogy ennek révén valamikor létrejöhet az atomhasadáshoz képest kisebb mértékben szennyező, korlátlan energiaforrást jelentő megoldás, a Kínában különösen nagy gondot okozó, importált nyersolaj és szén felhasználásának alternatívája.

A kínai plazmafizikai kutatóintézet Tokamak fúziós berendezésén végezte el a kísérletet Hefei kelet-kínai városban. A berendezés hasonló az ITER-hez (International Thermonuclear Experimental Reactor), amelyet a dél-franciaországi Cadarache városában épül majd fel 2015-re. Kína is résztvevője az ITER reaktorprojektnek, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán , Oroszország, India és Dél-Korea mellett.

A kínai kísérletről csak annyit közöltek, hogy a reaktorban sikerült plazmát előállítani, ami a szakértők szerint csak a kiinduló lépése a folyamatnak - és ez már más országoknak is sikerült. Ugyanakkor a németországi Jülich plazmafizikai intézetének vezető kutatója is elismerte, hogy " Kína jelentős lépést tett meg ezzel". Mások szerint a kísérlet Peking számára inkább presztízsértékű, Kína jelezni kívánja, hogy rászolgált az ITER-tagságra és részvétele hasznos a közös kutatások szempontjából.