Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Működik a kínai fúziós reaktor

MTI
2006.09.28. 14:47
Kína sikeresen végrehajtotta első fúziós reaktor kísérletet - jelentette csütörtökön az érintett kutatóintézet szóvivője. Kína, más országokhoz hasonlóan folytat kutatásokat a nap belsejében zajló magfúzióhoz hasonló elven működő reaktor kifejlesztésével kapcsolatban, abban a reményben, hogy ennek révén valamikor létrejöhet az atomhasadáshoz képest kisebb mértékben szennyező, korlátlan energiaforrást jelentő megoldás, a Kínában különösen nagy gondot okozó, importált nyersolaj és szén felhasználásának alternatívája.

A kínai plazmafizikai kutatóintézet Tokamak fúziós berendezésén végezte el a kísérletet Hefei kelet-kínai városban. A berendezés hasonló az ITER-hez (International Thermonuclear Experimental Reactor), amelyet a dél-franciaországi Cadarache városában épül majd fel 2015-re. Kína is résztvevője az ITER reaktorprojektnek, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán , Oroszország, India és Dél-Korea mellett.

A kínai kísérletről csak annyit közöltek, hogy a reaktorban sikerült plazmát előállítani, ami a szakértők szerint csak a kiinduló lépése a folyamatnak - és ez már más országoknak is sikerült. Ugyanakkor a németországi Jülich plazmafizikai intézetének vezető kutatója is elismerte, hogy " Kína jelentős lépést tett meg ezzel". Mások szerint a kísérlet Peking számára inkább presztízsértékű, Kína jelezni kívánja, hogy rászolgált az ITER-tagságra és részvétele hasznos a közös kutatások szempontjából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!