Szilárda
-4 °C
3 °C

A BenQ redőnyhúzás előtt Németországban

MTI
2006.09.28. 15:38
Várhatóan csődvédelmet kér németországi vállalatára a tajvani BenQ elektronikai óriáscég, mert veszteséggel tudja csak gyártani ott mobilkészülékeit. A veszteség az idei második negyedévben 60 millió euró volt, működésének kezdete óta 600 millióra nőtt. Ha az egység menthetetlen, mintegy 3 ezer ember veszíti el munkahelyét Németországban, s egyelőre nyitott kérdés, milyen negatív kihatásai lesznek az esetleges csődbejelentésnek Ausztriában.

A tajvani cég tavaly szerezte meg a német Siemenstől a mobilgyártást, majd átszervezésekbe kezdett. A hírek szerint ezek költsége tette tevékenységét azóta folyamatosan veszteségessé. A gyártó illetékese szerint ha csődvédelem alá kerül a németországi egység, akkor amellett, hogy leválasztják a tajvani anyavállalattól, a német kormányzattól várják majd az átszervezéssel kapcsolatos költségek részbeni átvállalását. A cég ázsiai tevékenységét a csőd nem érinti majd.

A BenQ már Magyarországon is ismert, hiszen a Siemens mobilok részben már BenQ-Siemens készülékként kaphatók. Emellett a magyar piacon a tajvani cég saját kereskedelmi részlege számítástechnikai cikkek széles körét forgalmazza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!