Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Zenélő, táncoló és recepciós robotok a NextFesten

MTI
2006.09.29. 13:15
"Felejtsék el az űr felfedezését, vagy az egyéb veszélyes feladatokat! A robotok új generációja a Földön, közöttünk tevékenykedik, és segít a szombat este kellemes eltöltésében" - áll a NextFest kiáltványában. A New York-i kiállításon tucatnyi Amerikában, Nagy-Britanniában, Japánban és Dél-Koreában készült robot szerepel. A DJ-robot akár egész éjszaka képes talpon maradni, talpalávalót szolgáltatni. A zenélő (húros, fúvós, vagy ütős hangszereken játszó) gépeket a híres Massachusettsi Műegyetemen (MIT) fejlesztették ki, és emberekkel együtt megszólaltatják a legnehezebb zeneműveket is. "Az én zenémet az emberek nem képesek előadni. Mivel nem kedvelem az elektronikus hangzást, robotokat alkalmazok, a gépek ugyanis rendkívül gyorsan tudnak zenélni" - mondta Christine Southworth zeneszerző.

Az Actroid DER elnevezésű robot egy japán recepciós hölgyet formáz, "akit" rendezvényeken, szállodákban alkalmaznak majd recepciósként, vagy prezentációkhoz. Egyelőre azonban úgy néz ki, hogy nem minden humanoid robot képes helyettesíteni az embert. Hirata Jaszuhisza estélyi ruhás, keringőzni tudó táncos robotnőit például még nem próbálták ki a parketten, a tervező szerint azok egyelőre leginkább idős emberek intelligens sétapartnerének lesznek majd alkalmasak.

Az állatrobotok azonban elsöprő sikert arattak, különösen Prado, a fókabébi, amely simogatásra a boldogságtól becsukja a szemét. Pradót kipróbálták japán kórházakban, ahová élő állatokat tilos bevinni, és kiderült, hogy kifejezetten jó hatással van a betegekre. A kisfóka ugyan igazi elektronikus házi kedvenc, de a tamagocsi-játék csibéjétől eltérően nem pusztul el, ha magára hagyják, hanem egyszerűen ki lehet kapcsolni, ha a gazdik elmennek otthonról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!