Auguszta
-3 °C
2 °C

2009-ben jön a repülő autó

2006.10.02. 10:04
A Terrafuggia amerikai cég elkészítette Transition névre keresztelt első repülő terepjárójának modelljét. A cég már 2009-ben forgalmazni szeretné a repautót, amelynek irányítását egy szimulátoron már ki lehet próbálni. A járművet kétszemélyesre tervezték és ára előre láthatóan 116 ezer euró (csaknem 32 millió forint) lesz. A cég annyira biztos abban, hogy működni fog, hogy meghirdette: a potenciális vásárlók máris befizethetik az ár 5 százalékát, hogy felkerüljenek a majdani tulajdonosok listájára - írta az El País című spanyol napilap.

Kettős működését összecsukható szárnyak és az autó hátulján elhelyezett propeller biztosítja. A cég már végrehajtotta az első aerodinamikai kísérleteket egy 1:5 arányú modellel a Massachusettsi Technológiai Intézet szélalagútjában.

A szárnyas autó álma tervrajzokon már megjelent az 1950-es és 60-as években, akkor azonban még kivitelezhetetlen volt. A most használt könnyebb és ellenállóbb anyagok azonban megváltoztatták a helyzetet. A repautó esetében úgy számítják, hogy egy huzamban 500 mérföld (kb. 800 kilométer) végigrepülésére lesz alkalmas.