József, Bánk
-7 °C
0 °C

Novemberben folytatódik Charles Simonyi kiképzése

MTI
2006.10.02. 10:23
Novemberben folytatódik Charles Simonyi, a 2007 tavaszán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) készülő következő űrturista kiképzése, amelynek első szakasza már szeptemberben lezajlott a Moszkva melletti Csillagvárosban.

Az űrutazás pontos időpontját az amerikai Space Andventures cég hamarosan bejelenti, kitérve a tervek megváltozásának (vagyis a repülés előrehozatalának) okaira is - jelentette ki a Microsoft Word és Excel programok atyjaként ismertté vált Charles Simonyi. Simonyi, aki az orosz űrhivatallal, a Roszkoszmosszal kapcsolatban álló Space Andventuresszel kötött szerződést, még áprilisban közölte az MTI-vel: későbbi, 2007 végi, vagy 2008 eleji időpontot részesítene előnyben, mert nagyon elfoglalt.

A magyar származású űrturistajelölt - aki nyilvánvalóan ugyanúgy az amerikai zászló emblémáját viseli majd az űrruháján, mint a múlt hónapban Szojuz űrhajóval az ISS-en járt iráni-amerikai hölgy, Anousheh Ansari - kifejezte abbéli reményét, hogy még valamiképpen feltüntetheti majd származását azon túl is, hogy űrruháján látható lesz az "egyértelműen magyar SIMONYI név".

Simonyi kötelezettséget vállalt arra, hogy nem beszél űrrepülésének díjáról, de elismerte: a médiában megjelent számok közel vannak a pontos összeghez. Orosz médiajelentések szerint a Simonyit megelőző Ansarinak 20 millió dollárba került az űrutazása, míg az őt 2007 őszén követő malajziai jelöltnek 22 millióba kerülhet.