Auguszta
-4 °C
2 °C

Legendás börtönből obszervatórium

MTI
2006.10.09. 10:25
Az olaszországi Latina magasságában lévő apró kis szigetek egyikén áll Santo Stefano börtöne, amely a XVIII. században épült. A köztörvényes bűnözők mellett itt sínylődtek a születő olasz állam hősei, az anarchista Gaetano Bresci, aki 1900-ban meggyilkolta Umberto királyt, a fasizmus idején a fiatal Sandro Pertini, a későbbi köztársasági elnök, vagy Umberto Terracini, az Olasz Kommunista Párt egyik alapítója. Az 1965-ben bezárt intézményből most a tengeri kutatás obszervatóriuma lesz - írta Corriere della Sera című olasz napilap.

A különös épületet Francesco Carpi mérnök tervei alapján építették 1791-97 között. Mintája a nápolyi San Carlo színház volt, patkóalakja és arányai azonosak vele. Középen áll az őrök tornya, amelyben ezer fogoly őrzéséhez elég volt 100 foglár, mivel a körben előttük álló cellákat tökéletesen tudták ellenőrizni. A köralaknak köszönhetően a bebörtönzöttek is láthatták mindazokat az atrocitásokat, amelyeket társaikon követtek el a fogvatartók. "Ha lenne pokol, olyan lenne, mint ez a nagy színház - írta naplójába Luigi Settembrini, XIX. századi olasz író és hazafi.

Az 1950-es évektől, amikor liberálisabb szelek kezdtek fújdogálni, a börtönigazgató megengedte, hogy a rabok a földeken dolgozzanak, megválasszák cellájuk festésének színét, és a főtéren növényekből és virágokból kreált naptár jelezte az idő múlását. Néhány nagy port felvert szökés után aztán visszavonták az engedményeket. A börtönmúltat ma már csak 47 halom és névtelen kereszt jelzi - azok sírhelyei, akiket életfogytiglanra ítéltek, és a holttestük nem kellett senkinek.

Az immár romos börtön az olasz állam tulajdona, restaurálása 25-30 millió euróba fog kerülni. Az obszervatóriumot a tervek szerint botanikus kert veszi majd körül. Jövőjét olyannak képzelik el, mint az amerikai Alcatrazét, amely évente másfél millió látogatót vonz.