Ágnes
-1 °C
2 °C

Rosszabb az elhízott középkorúak szellemi teljesítménye

MTI
2006.10.11. 11:22

Az elhízott középkorúak relatíve rosszabbul teljesítenek a memóriát, koncentrációs készséget, illetve tanulási képességet mérő teszteken, mint soványabb kortársaik - állapították meg amerikai kutatók. A vizsgálat adatai azt sugallják, hogy a túlsúlyos középkorúakat életük későbbi szakaszában hamarabb éri utol a kóros szellemi hanyatlás (demencia) - írta a Neurology című amerikai tudományos folyóirat dr. Maxime Cournot, a franciaországi Toulouse egyetemének kutatója által vezetett vizsgálat eredményeit idézve.

A toulouse-i kutatók 2223 egészséges felnőttet vontak be a vizsgálatba, s mindannyiukkal elvégeztették öt éven belül kétszer ugyanazt a kognitív (értelmi) képességeket, azaz memóriát, koncentrációs készséget, és tanulási sebességet mérő tesztet. A tesztek kiértékelésekor egyértelművé vált számukra, hogy a magasabb testtömeg index-szel rendelkező - tehát túlsúlyos - személyek alacsonyabb pontszámokat értek el, mint vékonyabb társaik, s az eredményen az sem változtatott, ha figyelembe vették a résztvevők életkorában, műveltségében és általános egészségi állapotában természetszerűen meglévő különbségeket. Szembetűnő volt az is, hogy a túlsúlyos egyének esetében a kognitív képességek hanyatlása öt év alatt jelentősebb volt, mint a normál testsúlyúaknál.

Cournot doktor szerint az értelmi képességekben megmutatkozó különbség a mindennapi életben - középkorú egyének esetében - még nem számottevő, később azonban az életkorral óhatatlanul bekövetkező szellemi hanyatlást figyelembe véve mind észrevehetőbbé válik. A jelenség okait illetően a kutatók lehetségesnek tartják azt, hogy a szervezetben nagy mennyiségben raktározott zsírsejtek közvetlenül hatást gyakorolnak az agyműködésre. Elképzelhető, hogy a zsírsejtek által termelt, s az étvágy szabályozásáért felelős hormon, a leptin befolyásolja a tanulási, -és emlékező képességet.

Az sem kizárt, hogy az elhízottsággal párosuló egyéb betegségek, a magas vérnyomás, illetve a cukoranyagcsere zavarok magukban is negatívan hatnak a kognitív képességekre. Az elmeszesedett, beszűkült erek nyilvánvalóan kevesebb vért pumpálnak az agyba és rontják annak működését, de elképzelhető, hogy cukoranyagcsere zavar esetén az inzulin hormon gátolja az agy normális működését - írta a Neorulogy című folyóirat.