Benedek
-4 °C
5 °C

Folyékony sebtapasz és vérzéscsillapító

MTI
2006.10.11. 11:26
Másodpercek alatt elállítja a vérzést az a folyékony sebtapasz, amelyet amerikai tudósok fejlesztettek ki. Ha vérző sebre öntik a folyadékot, akkor kevesebb, mint 15 másodpercen belül gél képződik, amely lezárja a sérülést, és elállítja a vérzést. A csodaszert a Massachusetts Állami Műegyetemen (MIT) egy véletlen folytán fedezték fel.

A kutatók azt vizsgálták, milyen anyagokkal tudnak hörcsögök agyában idegi sérüléseket kijavítani. Eközben arra lettek figyelmesek, hogy egyes anyagok szinte azonnal elállították a műtét közben fellépő vérzést. Ez később nemcsak a megismételt agyműtét során, hanem a bél- és májműtéteknél is így történt. Külön előny, hogy az anyagban lévő peptideket a rágcsálók szervezete nem tekintette idegennek, vagyis nem kellett gyulladástól vagy más immunreakciótól tartani.

A folyadékot könnyűszerrel el lehet távolítani a testről, ezért a seb gyógyulása idején is ott maradhat. A szer fejlesztői úgy vélik, hogy a jövőben a folyékony tapaszt jól tudja majd használni a baleseti sebészet a sebgyógyításra, de akár mintegy tampon gyanánt a vérzéscsillapításra is. A folyékony tapaszt nedves felületen is lehet alkalmazni, ami optimálissá teszi a baleseti sebészetben, vagy műtétek közben. A szer pontos hatásmechanizmusát egyelőre még nem ismerik a tudósok. Annyi bizonyos, hogy nem a véralvadás révén hat, hiszen az a folyamat legkorábban 90 másodperc után kezdődik, vagyis sokkal később, mint a gél hatása.