Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tárgyak terjesztik a náthát

MTI
2006.10.18. 12:08

Tudományos adatok bizonyítják, hogy a náthás fertőzések nagy részéért felelős úgynevezett rinovírusok szinte bármely használati tárgyon megtelepszenek, és könnyedén terjednek egyik emberről a másikra - derül ki egy friss kutatásból, amelynek eredményeit nemrég az Egyesült Államokban rendezett mikrobiológus-konferencián ismertették.

A légutak fertőző betegségét jelentő, s egyszerű náthának nevezett kórképet több mint 200 különböző vírus okozhatja, ezeknek mintegy harmada úgynevezett rino-vírus. A fertőzés általában nem tart tovább egy hétnél. Orrfolyás, torokfájás, tüsszögés, olykor köhögés jelentik a tüneteket, amik kezelésére, illetve megelőzésére nincs tudományosan igazolható, hatékony gyógyszer, bár tény, több házilagos szer enyhítheti a kellemetlen kísérő jelenségeket.

A vírusok leginkább a fertőzött egyén köhögése, prüszkölése során, cseppekhez tapadva kerülnek a levegőbe. Aki a fertőzött cseppeket belélegzi, megbetegszik. De ugyanígy jár, aki megérinti a vírussal fertőzött bútort, ruhát, ha másokkal kezet fog, ha a vírussal szennyezett kezével megdörgöli a száját, orrát, szemét. A gyakori kézmosás e fertőzési mód veszélyességét csökkentheti.

A legújabb vizsgálat során a megfázáskutatók szállodába költöztették a vizsgálatban résztvevő - történetesen éppen - náthás önkénteseket, akiknek az volt a dolguk, hogy maradjanak a szobában, és az általános szállóvendégekhez hasonlóan viselkedjenek. A 15 önkéntesnek, a lefekvés előtt öt órán át "be kellett laknia" a szobát, majd másnap, távozás előtt további két órán át használnia kellett a szoba minden berendezését úgy, hogy lehetőleg minél több felületet megérintsen. Azt kérték tőlük, hogy kizárólag a vécéhasználat után mossanak kezet.

Másnap a Virginiai Egyetem egészségközpontjának kutatói dr. Owen Hendley vezetésével mintát vettek a szobában található tárgyak felületéről, és rinovírusokat kerestek. A tárgyak harmadán, így a kilincseken, tollakon és a tévé távirányítóján sikerült kimutatniuk a vírust.

Ebből még nem derült ki, hogy a tárgyakon megtelepedett vírusok vajon átkerülnek-e más személyekre. Ennek igazolására szolgált a vizsgálat második fele. Néhány hónappal az első szállodai tartózkodás után a résztvevők közül hatot ismét elküldték a hotelba, ahol előző náthájukból származó orrnyálkahártya-kenetet kentek szét a berendezési tárgyakon. Amikor másnap elhagyták a szobát, mintát vettek a kezükről, ahol sikerült kimutatni a rinovírust. A résztvevők azonban ezúttal nem betegedtek meg, hiszen szervezetük az adott rinovírussal szemben már immunis lett.