Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Napenergiával az Atlanti-óceánon át

MTI
2006.10.18. 12:23

Bázelből útnak indult a Sun21 nevű, kizárólag napenergiával hajtott motoros katamarán, hogy néhány hét alatt New Yorkba érjen.

Ez az első eset, hogy egy olyan hajóval kísérlik meg az átkelést az Atlanti-óceánon, amely nem visz magával egy csepp üzemanyagot sem, és kizárólag a nap ereje hajtja az elektromos motorokat.

A projekt vezetője, Martin Vosseler svájci orvos úgy véli: a Sun21-nek be kell bizonyítania, hogy a Föld környezetének és klímájának védelme a létező legfontosabb feladatok egyike az emberek számára.

A hajó maga 14 méter hosszú, kb. 6 méter széles katamarán, vagyis két törzse van. A két úszó test között szerelték fel a 60 négyzetméteres tetőt, amely napelemekből áll, és amely ellátja energiával a két motort. A hajó építői szerint a motorok egyenként annyi energiát használnak, amennyivel négy kávéfőző működik.

A Sun21 éjszaka és ködben is képes haladni, átlagsebessége 5-6 csomó, vagyis óránként mintegy 10 -12 kilométer. Ilyen sebességgel haladnak a tengeren a vitorlás jachtok is.

"Megérett az idő arra, hogy a napenergia felhasználása áttörést érjen el a hajózásban is" - olvasható a közleményben, amelyet a vállalkozást támogató alapítvány, a Transatlantic21 tett közzé.

A hajó bázeli indulásánál ott volt a svájci külügyminiszter és 400 prominens vendég is. Az ünnepségen a szónokok azt hangoztatták, hogy a vállalkozás Svájc technológiai fejlettségét is bizonyítja.