Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Méregdrágák lesznek az első négymagos Intel CPU-k

Prohardver
2006.10.19. 12:20
Kisebb vagyont kell majd letennie az asztalra annak, aki a kezdetek kezdetén vásárol négymagos CPU-t, vagy ilyen processzorral ellátott számítógépet. A tajvani DigiTimes híroldal gyártói forrásokra hivatkozva ma tette közzé két típus árát: a heteken belül debütáló Core 2 Extreme QX6700 az Intel bevett gyakorlatának megfelelően 999 dollárba kerül majd, ám a jövő januárban érkező Core 2 Quad Q6600-as modell sem lesz sokkal olcsóbb; ez utóbbi 851 dolláros listaáron kerül forgalomba. Az árak szokás szerint ezerdarabos megrendelésre vonatkozó partneri árak, azaz a maximális teljesítményre áhítozó végfelhasználók ennél valamivel drágábban juthatnak majd hozzá az újdonságokhoz. Összehasonlításképpen, a sorban második legerősebb, E6700 típusjelzésű Core 2 Duo 530 dolláros listaáron debütált a nyár folyamán.

A források rámutatnak, hogy ilyen árszinten aligha fogják hamar megvetni lábukat a piacon a Kentsfield kódnevű Intel processzorok, illetve az azokkal szerelt rendszerek. Az első négymagosoktól egyelőre a gyártó sem vár átütő sikert: az Intel előzetes kalkulációi szerint a megjelenésüktől számított egy év múlva ezek a processzorok hozzávetőlegesen három százaléknyi részesedést birtokolhatnak majd a vállalat asztali CPU-eladásaiból.

A DigiTimesnak nyilatkozó szakemberek szerint a négymagos processzorok ára valamikor a jövő év harmadik negyedévében csökkenhet először számottevően. Ekkor debütál majd az Intel következő generációs négymagosa, a Yorkfield, és nagyjából ebben az időpontban érkezik az AMD saját négymagos megoldása is.