Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megkezdődhet a nanotechnológiai program Miskolcon

MTI
2006.10.19. 12:32
Hamarosan megkezdődhet a kutatómunka az úgynevezett NAP-NANO pályázatnak köszönhetően a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén, a nanotechnológiai kutatólaboratóriumban (BAY-NANO) - jelentették be a laboratórium megalapításán szerdán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ez évi magyarországi látogatásának időpontjában a magyar és az orosz szakminiszter írta alá a két ország nanotechnológiai együttműködési programjáról és a miskolci innovációs központ létrehozásáról szóló megállapodást.

Az 1,8 milliárd forintos költségvetésű, külföldi bírálók által értékelt kétfordulós pályázatot Kaptay György, a Miskolci Egyetem akkori dékánja, illetve az általa koordinált, vezető kutatókból álló csoport nyerte meg.

A projekt célja, hogy a világpiacon hasznosítható kutatási eredményekkel, szabadalmakkal és prototípusokkal álljanak elő a hazai és az orosz ipar fejlesztése érdekében, s a pályázatban meghatározott kutatási témákban.

A nanotechnológiai központ kutatási témaköreit a magyar és az orosz fél már korábban rögzítette, ez nanoporokra és kísérleti termékekre, orvosi protézisek szuperplaszticitási módszerekkel történő előállítására, nano-diszpergációs technológiával készített több komponensű folyadékokra és a nanotechnológiai meteorológiai alkalmazásaira terjed ki.

A nanotechnológia mindazon technikák és kutatások összessége, amelyekben az anyagi világot különböző célokból atomi vagy molekuláris szinten vizsgálják, mozgatják.