Mátyás
-6 °C
1 °C

Hangja van a melanomának

MTI
2006.10.20. 15:46
A melanoma terjeszkedését, azaz az áttétképződést mutatja ki az amerikai kutatók által kifejlesztett módszer, amely a daganatos sejteket "hangzásuk" révén fedezi fel a vérben. A melanoma a bőr rosszindulatú daganatai közül a legveszélyesebb, mert ha azonnal el nem távolítják, igen gyorsan áttéteket képez. Az American Cancer Society becslése szerint 2006-ban az Egyesült Államokban 62 190 friss melanomás esetet diagnosztizálnak, s 7910 beteg veszíti az életét.

A University of Missouri-Columbia kutatói lézeres és ultrahangos technika ötvözésével dolgozták ki az általuk fotoakusztikus felderítésnek elnevezett módszert, amely a melanomasejtek jellegzetes rezgését mutatja ki a vérben.

A melanoma sejtjei nagy mennyiségben tartalmazzák a melanin nevű festékanyagot. A sötét festék-granulátumok a lézersugár energiáját elnyelve rezgéseket bocsátanak ki, amelyeket speciális mikrofon segítségével könnyűszerrel be lehet "fogni", majd elemeztetni egy számítógéppel. A melanoma-sejtek jelenlétét biztonsággal meg lehet állapítani a vérben, hiszen egyetlen más sejt sem tartalmaz festékanyagot. A sejtek megjelenése a vérben pedig arra utal, hogy megindult az áttétképzés, ezért sürgősen el kell kezdeni a kemoterápiát.

A módszer igen érzékeny, hiszen a vérmintában akár 10 daganatos sejt jelenléte is kimutatható, ráadásul gyors is, ugyanis a vizsgálat elvégzése mindössze 30 percet vesz igénybe.