Klaudia
-4 °C
2 °C

Csökkent az Alcatel profitja

MTI
2006.10.24. 15:11
Európa második legnagyobb távközlésiberendezés-szállítója, a francia Alcatel kedden 155 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről – 41,7 százalékkal kisebbet a tavalyi harmadik negyedévi 266 milliónál. A második negyedévi 180 milliótól is elmaradt az eredmény, és éves összehasonlításban felgyorsult a visszaesés: az első negyedévben 17 százalékkal, a másodikban 8,2 százalékkal volt kisebb az adózott az eredmény az egy évvel korábbitól.

Az ütemvesztést ismét a termékváltás és a terjeszkedés költségeivel és azzal indokolták, hogy a második generációs mobil-beruházások lassan a fejlődő országokban is kimerülnek. Az átalakítás eredményeképpen viszont nő a cég vezető előnye a szélessávú, internet protokoll (IP) alapú hármas, a tévé-, telefon- és internet-kapcsolatot lehetővé tevő vezetékes hálózati berendezések piacán, írták a beszámolóban.

Az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies április elején jelentette be egyesülését, ezzel 21 milliárd eurós árbevételű cégcsoport jön létre, amely a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems után a világ második számú távközlési hálózatépítője lesz. Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adózás előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben.