Sára, Márió
2 °C
6 °C

Topolánszky Ákos a Veér Alapítvány első kitüntetettje

Index
2006.10.26. 17:30

Az első ízben átadott Veér András Díj kitüntetettje Topolánszky Ákos református lelkész, a magyar drogprevenció és drogrehabilitáció ügyének elkötelezett szakembere. A díjat a magyar mentálhigiénés mozgalom nagy egyénisége, az év elején váratlanul elhunyt dr. Veér András emlékére létrehozott alapítvány ezentúl minden esztendőben átadja a lelki egészség ügyéhez kiemelkedő erőfeszítésekkel hozzájáruló honfitársainknak.

Dr. Veér András (1939-2006) a magyar mentálhigiénés mozgalom kiemelkedő egyénisége, a lelki egészség ügyének elkötelezett szakembere volt. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatójaként, a Mentálhigiénés Programiroda vezetőjeként, miniszteri biztosként egyaránt azon dolgozott, hogy a szakmai munka, a megelőzés és felvilágosítás szoros együttműködésben javíthassa hazánk mentálhigiénés állapotát. Váratlan, fájdalmas halála után az emlékére családtagjai által létrehozott Veér András Alapítvány azt tűzte ki céljául, hogy minden évben a lelki egészség napján díjat adjon olyan szakembereknek, akik méltó folytatói a névadó munkásságának.

2006-ban a díjat és a vele járó összeget a kuratórium Topolánszky Ákosnak ítélte. Topolánszky Ákos református lelkész az elsők között volt, akik a magyar drogfüggők problémáival kezdtek foglalkozni. 1984-től irányította az első civil kezdeményezésre létrejött drogrehabilitációs intézetet, mely mintaként szolgált mindazoknak, akik később kapcsolódtak be ebbe a munkába. 1999-től 2003-ig helyettes államtitkárként foglalkozott a kábítószerüggyel, személye biztosította a folyamatos konzultációt a politika és a civil szervezetek között. Integratív, konszenzuskereső munkája nagyban segítette a hazai drogprevenciós és -rehabilitációs erőfeszítéseket.

A díj átvételét követő beszédében Topolánszky Ákos a népegészségügy kihívásaira irányította a figyelmet. "Nem látjuk, vagy egyre kisebb mértékben látjuk bizonyítékát olyan átgondolt lépéseknek, melyek a betegségközpontú, intézményorientált megközelítés helyett az egészség fejlesztésének és kiteljesítésének megközelítésén alapulnának" - mondta. "A népegészségügy nagy területei, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a kábítószer-használat nehezen elhelyezhető az ismertté vált, betegségközpontú átalakítási elképzelésekbe, melyekből hiányzik a preventív, sőt az európai térségben mára általánosan elfogadott egészségfejlesztési szemlélet, valójában tehát minden, ami az egészségről szól" - hívta fel a figyelmet a díjazott. Topolánszky beszélt a a drogügy helyzetéről is. "A politika elveszítette érdeklődését ezen terület iránt is. A programok nagyrészt leálltak, vagy kármentésre szorítkoznak. A három évvel ezelőtti források kevesebb, mint fele áll rendelkezésre, miközben tudjuk, hogy a három évvel ezelőtti ötszörösére lenne szükség ahhoz, hogy jó lelkiismerettel mondhassuk, az állam megtette kötelességét" - jelentette ki.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft