Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem sikerült kirakodni a Progressz teherűrhajót

MTI
2006.10.27. 11:24

Dokkolási hiba miatt pénteken még mindig nem sikerült átrakni a Progressz M-58 teherűrhajó rakományát a Nemzetközi Űrállomásra.

Mint Vera Medvegyeva, a Moszkva melletti Koroljovban lévő irányító központ szóvivője közölte, "a dokkolási folyamat még nem fejeződött be, mert a zsilipek nem nyíltak ki". Részletekbe azonban nem bocsátkozott, és nem volt hajlandó arról sem nyilatkozni, hogy szükség van-e a legénység űrsétájára a probléma elhárításához.

Csütörtökön második nekifutásra sikerült rendben összekapcsolni a Nemzetközi Űrállomással a Progressz M-58 orosz teherűrhajót. Az első összekapcsolódás automatikus üzemmódban zajlott le, amelynek során az egyik, a haladási irányt meghatározó antenna nem csukódott össze, s emiatt nem lehetett hermetikus kapcsolatot teremteni a két szerkezet között. A teljes összesimulás hiányában a Föld körül 350-400 kilométerre keringő űrbázis legénysége nem fért hozzá a két és fél tonnányi ellátmányhoz, közte élelmiszerhez, vízhez és különböző alkatrészekhez.

A hibát úgy javították ki, hogy a teherűrhajó 40 centiméternyit eltávolodott az űrállomástól, majd újra végrehajtotta a dokkolási manővert, amelynek során már teljesen egymáshoz simult a két szerkezet.

Az irányító központ szerint a legénység - az orosz Mihail Tyurin, az amerikai Michael Lopez-Alegría, valamint a német Thomas Reiter - nincs veszélyben még akkor sem, ha nem sikerül gyorsan elhárítani a hibát, mert az űrállomáson mindig legalább 45 napra elegendő oxigén-, élelmiszer- és vízkészletet tartalékolnak. A jelenlegi tartalékok legalább szilveszterig elegendőek.

A teherűrhajó hétfőn indult el a kazahsztáni Bajkonurból, amely a szokásos utánpótlás mellett egy orosz oxigénfejlesztő készülék javításához szükséges alkatrészeket is szállított. A berendezés nemrégiben túlmelegedett és mérgező anyagot bocsátott ki, arra kényszerítve a személyzetet, hogy a nyolcéves űrállomás történetének első vészhelyzetében légzőmaszkot és védőkesztyűt viseljen.

Tyurin és Lopez-Alegría szeptemberben kezdte féléves küldetését a Nemzetközi Űrállomáson, míg Reiter, az Európai Űrügynökség missziójának résztvevője, júliusban érkezett.