Edina
-12 °C
-3 °C

Csillagászati könyvet írt a Queen gitárosa

2006.10.30. 08:28
A csillagászat volt első nagy szerelme Brian May-nek, a Queen együttes gitárosának. Az 59 éves muzsikus, bár hangszerét továbbra sem teszi le, visszatért szenvedélyéhez, és népszerű tudományos könyvet írt az égitestek világáról.

May fizikusi doktori disszertációjának megvédését halasztotta el a rockzene miatt. Visszatekintve az elmúlt több mint három évtizedre, a gitáros úgy emlékszik vissza, hogy akkor nem tűnt nehéznek a választás, annak ellenére, hogy nem volt biztos benne, lesz-e visszaút a csillagászathoz. Mindazonáltal nem bánja a döntést. "Nagyobb hasznára voltam a világnak zenészként, mint csillagászként lehettem volna"-mondta a francia hírügynökségnek.

Könyvében a Queen zenéjéhez hasonló elvek vezérelték. Az együttes darabjaira, kompozícióik összetettségére is oda kellett figyelnie a hallgatónak, ugyanakkor soha nem mentek el a csak kevesek által érhető elvontságig. "Nem akartam, hogy a könyv együgyű legyen, de azt sem, hogy olyan bonyolultnak hasson, hogy azt csak egy csillagász értse meg. Az volt a cél, hogy az olvasó használja az agyát, legyen a könyv érdekes, informatív, ugyanakkor felfogható" - vallja a zenész.

A csillagászattal való találkozás persze nem jelenti azt Brian May számára, hogy vége a muzsikának. Az elmúlt három hetet stúdióban töltötte az új Queen, amelyben Paul Rodgers vette át a 15 éve elhunyt Freddie Mercury helyét.