Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Alkohollal nem lehet felejteni - sőt

2006.10.30. 12:12
Új-zélandi tudósok szerint az alkohol konzerválja a negatív élményeket. A Focus című német hírmagazin internetes kiadásában beszámolt arról, hogy Matthew During és kollégái az Aucklandi Egyetemről állatkísérleteket végezve jutottak erre a következtetésre.

Patkányokkal négy héten keresztül különböző mennyiségű alkoholt itattak. Az első csoport kisebb mennyiségben, a második nagyobb adagban kapott szeszt, míg a kontrollcsoport absztinens maradt. Ezzel párhuzamosan azt vizsgálták a tudósok, hogyan alakul az állatok emlékező és valóságérzékelő képessége. A rágcsálókat egy megvilágított dobozba rakták, ahonnan egy kis ajtón át egy sötét ketrecbe mehettek. A patkányok iparkodtak a sötétbe, azonban ott kellemetlen meglepetés várta őket: kisebb áramütést kaptak.

24 óra múlva a kutatók megismételték a kísérletet. Eközben megfigyelték, hogy a kisebb vagy nagyobb mennyiségű alkohollal itatott patkányok két és félszer vagy négy és félszer annyi időt töltöttek a döntéssel, hogy átmenjenek-e a ketrecbe, mint azok a rágcsálók, amelyek nem kaptak szeszt: a tudósok szerint nyilvánvaló, hogy az áramütés az alkoholizáló patkányok esetében mélyebben vésődött az emlékezetbe, mint az absztinenseknél.

Aki tehát azért iszik, hogy felejtse a fájdalmas emlékeket, pontosan az ellenkezőjét éri el, vélekedik a kutatócsoport. Egy másik tesztben, ahol a semleges emlékezetet vizsgálták a kutatók, a "nagyivó" patkányok rosszabb eredménnyel vizsgáztak, mint a kevesebbet fogyasztó társaik. Az elemzések azt is kimutatták, a mérsékelten alkoholizáló patkányok agyában megnőtt a tanulási és emlékezési folyamatban fontos szerepet játszó, úgynevezett NR1 receptorok száma.

Ugyanakkor a vizsgálatok azt is megerősítették, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása jelentősen károsította az idegsejteket és a máj szövetét. A kutatók az Egyesült Államokban, egy atlantai konferencián mutatták be eredményeiket.