József, Bánk
-6 °C
0 °C

Varjúinvázió Szegeden

MTI
2006.10.30. 13:16
A közeledő tél elől több száz vetési varjú húzódott be Szeged lakott részeire. A madarak üres telkeken, utak mellett keresnek védelmet a hideg ellen. A varjak hangos károgását hallva az ember nem is gondolná, hogy az énekesmadár alkatúak közé taroznak, a rend legnagyobb testű képviselői.

A vetési varjak facsoportokkal, ligetekkel tarkított mezőgazdasági területeken élnek, magas fákon telepekben fészkelnek. Nevüket arról kapták, hogy a szántás idején nagy tömegekben bukkannak föl a földmunkát végző gépek mögött, hogy a kifordított rögökből kibúvó kártevőket, bogarakat összeszedjék. Megszállják az elboronált vetést is; ekkor fölszedik a felszínen maradt szemeket és a borona nyomán kivetett férgeket is.

A fekete varjú kedveli a tejes kukoricát, és a gyümölcsöket is; de ezek elfogyasztásához nincs meg a kellő ügyessége, így nem sok kárt tesz bennük. Amikor az időjárás keményebbre fordul, a varjak serege gyakran a városokba, falvakba húzódik éjszakára, hogy védelmet találjon a fagyos szelek ellen; csupán napközben repülnek ki a földekre élelmet keresni.