Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Javuló lombikbébi-kilátások orrszarvúknál

MTI
2006.11.03. 14:47
Tudományos áttörést értek el október végén berlini állatorvosok a dubbói (Ausztrália) állatkertben: első ízben sikerült megtermékenyítésre alkalmas petesejteket kivenni egy afrikai orrszarvú petefészkéből, s a kivett sejteket kémcsőben megtermékenyíteni.

Bár az embriók nem sokkal később elhaltak, a tudósok szerint csak idő kérdése, mikor sikerül az utolsó akadályt is leküzdeni az első, lombikban fogant orrszarvú-bébi megszületéséhez vezető rögös úton. A "rögök" ugyanis eddig főként a mesterséges megtermékenyítési folyamat elején tornyosultak.

Korábban kudarcba fulladt minden kísérlet, amelynek célja élő petesejtek kivétele volt a nőstény rinó szervezetéből. Az orrszarvú (az afrikai és az indiai elefánt mögött Földünk harmadik legnagyobb testtömegű szárazföldi állata) ugyanis komoly probléma elé állította a szakembereket. A két tonnásra is megnövő állat petefészkei hihetetlenül hosszúak, és elhelyezkedésük is roppant talányos. Így a háziállatok esetében alkalmazott sejtkivételi módszerek rendre csődöt mondtak.

Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolt róla, berlini állatorvosok a rinó hasüregéről készült háromdimenziós felvételek alapos tanulmányozása után különleges készüléket konstruáltak. Ez lehetővé tette számukra, hogy - ultrahangos megfigyeléssel egyidejűleg - másfél méter hosszú üreges tűt vezessenek be a beleken át a petefészkekig, s azokból petesejteket szívjanak le. Az ausztráliai állatkertben így "megcsapolt" keskenyszájú orrszarvú, amely a Mzumi névre hallgat, jól viselte a beavatkozást. A kétórás procedúra idejére teljesen elaltatták, szalmabálákra fektették, és mesterségesen lélegeztették.

A rinocérosznak két faja él Afrikában: a keskenyszájú vagy fekete orrszarvú (Diceros bicornis) és a szélesszájú vagy fehér orrszarvú (Ceratotherium simum). Az utóbbinak az állománya a 90-es években örvendetes gyarapodásnak indult, miután a faj a 70-es években már-már a kipusztulás szélére jutott. Egy alfaja, az úgynevezett északi szélesszájú rinocérosz viszont napjainkra jutott kritikus helyzetbe. A zoológusoknak mindössze két termékeny korban lévő nőstény állatról van tudomásuk. E faj megmentése érdekében jelenthet fontos lépést a rinóknál eddig járhatatlan útnak bizonyult mesterséges megtermékenyítés, illetve a lombikbébi program.