Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megnyitották a Magyar Tudomány Ünnepe 2006-ot

2006.11.06. 12:34
A magyar tudomány és gazdaság szereplői egymásra utaltak, ezért szimbolikus, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a gazdasági miniszter együtt nyitják meg a Magyar Tudomány Ünnepe 2006 című rendezvénysorozatot - jelentette ki Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke hétfőn Szegeden. A XXI. században a tudományos élet szereplőinek kötelessége segíteni a gazdaságot, mert a szellemi hozzájárulás minden Magyarországon gyártott terméknél annak magyar profittartamát növeli - mondta az elnök a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón.

A gazdaság is fölismerte, hogy fejlődéséhez szüksége van a magyar tudomány képviselőinek támogatására. Az alapkutatás, az alkalmazott kutatás, az innovációs lánc összekapcsolása elemi érdeke Magyarországnak, a gazdaságnak, a tudóstársadalomnak és a felsőoktatásnak - közölte Vizi. Kóka János gazdasági miniszter hozzáfűzte: Magyarországon a tudományos élet szereplőinek feladata, hogy a tudást előállítsák. A gazdasági kormányzat szerepe pedig az, hogy megteremtse feltételeket a tudás társadalmi és gazdasági haszonná válásához.

A politikus szerint az elmúlt másfél, két évben parázs vita zajlott az akadémia és a gazdasági kormányzat között. A vita ideje lejárt, most a kooperáció időszaka kell, hogy eljöjjön. Az elkövetkező hét esztendőben uniós forrásból, hazai társfinanszírozással és az Innovációs Alap támogatásával kiegészülve évente mintegy 100 milliárd forint juthat kutatás-fejlesztési és innovációs célokra - közölte a miniszter. Ezt évente több 10 milliárd forintnyi visszatérítendő támogatás egészítheti ki, amely lehetővé teszi kezdő innovatív vállalkozások tőkepótlását - tette hozzá.