Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Száraz halál a hajtetűknek

MTI
2006.11.06. 15:32
A makacs tetveket és ellenállóképes petéiket is elpusztítja egy a hajszárítóra emlékeztető szerkezet, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki. A LouseBuster - vagyis tetűirtó - névre keresztelt szerkezet a hajszárítónál langyosabb levegőt fúj, ugyanakkor sokkal erősebb áramlást fejt ki, s a kutatók szerint a tetvek számára nem a hő, a levegő szárazsága a halálos.

A hatékony tetűirtáshoz harminc perces kezelés is elegendő lehet - idézte Brad Goatest, a Salt Lake City-ben lévő Utah egyetem munkatársát a wissenschaft.de című német tudományos hírportál. Az új készülék hatékonyságát úgy bizonyították, hogy 169 gyereket, akinek tetves volt a feje, és még nem kezelték más módon, behívták kezelésre. Először a fejük egyik oldalán számolták meg a tetveket, majd ezt az oldalt fél órán át 60 C fokos meleg levegővel kezelték. Ezt követően megszámolták, hány tetű van a másik oldalon, és begyűjtötték a megölt parazitákat is. Minden kezelés során elpusztult a lárvák, és a kifejlett tetvek több mint fele.

A legsikeresebbnek az a módszer bizonyult, amikor a meleg levegőt egy slagon át fújták, és nagyfogú fésűvel fésülték a gyerekek fejét, illetve a hajat a levegőbe emelték. Ennél a változatnál a lárvák 98 százaléka, és a kifejlett tetvek 80 százaléka pusztult el. Ez elegendő volt ahhoz, hogy a tetvek ne tudjanak tovább szaporodni, vélekedtek a kutatók. Az új készülék így hatékonyabb lehet minden eddigi samponnál és tinktúránál. A fejlesztők úgy vélik, hogy két éven belül piacra dobhatják a LouseBustert.