Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Jön a ruhába varrt headset

MTI
2006.11.08. 14:59
Németországban a hightech ruhák betörnek a mindennapokba. Bőrnadrágba építik a mobiltelefon gombjait, a rugdalódzó ellenőrzi a csecsemők életfunkcióit és a dzseki mindig tudja, merre jár, aki viseli. A Bayerischer Rundfunk, a bajor közszolgálati tv és rádió weboldalán tudósított arról, hogy az integrált elektronikával készült ruhadarabok révén sokkal egyszerűbben lehet kezelni a mobiltelefonokat, mint eddig. A ruha ujjába vagy szárába építik be a gyorsfunkciós gombokat, a gallérba kerül a mikrofon és a hangszóró. A teljesen hétköznapi mobil felveszi a kapcsolatot bluetooth módban a nadrággal és az inggel, és ettől kezdve teljesen szabadon beszélhet a különleges ruhadarabok viselője, a kezét nem köti le semmi sem.

Rendőrök, mentősök, tűzoltók számára egyes helyzetekben életmentő lehet az ilyen felszerelés, akárcsak az a dzseki, amely GPS révén tudja, hol van a viselője, vagy a trikó, amely képes az életfunkciók ellenőrzésére, veszély esetén pedig a segélyhívásra.

Ugyanezt tudja a csecsemők számára gyártott rugdalódzó. A babaruha viselője szívverését és légzését figyeli, és azonnal riaszt, ha baj van. Vannak már olyan szenzoros dzsekik, amelyek szürkületnél elkezdenek maguktól világítani, megelőzve ezzel a balesetet. Az áramellátást a ruhadarabra varrt napelemek biztosítják, amelyek kicsiny akkumulátorokat töltenek fel. Ami pedig a hightech ruhák mosását illeti, a napelemeket mosás előtt le kell szerelni, de a többi elektronikus berendezésnek bírnia kell a vizet - olvasható a bajorországi portálon.