Klaudia
-3 °C
3 °C

Kattintásra fordít a Dativus

MTI
2006.11.08. 15:07
Angolról magyarra és magyarról angolra lehet azonnal fordítani és szótárazni a legnépszerűbb Windows alkalmazásokban a Dativus Translator Kft. továbbfejlesztett fordítószoftverével. A szerdán megjelent dativus PRO 6.9 szótárat, fordítást segítő alkalmazást, weblapfordítót és egy dativus KLIKK nevű új funkciót tartalmaz. A KLIKK modul két egységből áll: egy szótárból és egy fordítóból. Segítségével a felhasználó az olvasott szöveg ablakában maradva egyetlen kattintással megkapja egy adott szó, vagy mondat jelentését a legnépszerűbb Windows fájlformátumokban (.txt, .rtf, .doc, .htm).

Az új modullal elsősorban azokra a felhasználókra gondolt a cég, akik magas szinten beszélik az angol nyelvet, és csupán egy-egy szó, vagy mondat jelentésére kíváncsiak. A KLIKK szótár a ragozott szavak szótövét azonnal felismeri, ezáltal olyan segítséget nyújt, amire a nyomtatott szótárak egyáltalán nem, az elektronikus szótárak közül pedig csak kevés képes. További előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen programban (levelező, szöveges, képi, internetes) használható.

A KLIKK Fordító csak nyers fordítást ad, ezért aki ennél pontosabb fogalmazást szeretne az könnyedén átemelheti a szöveget a dativus szoftver másik részére, a fordítófelületre, ahol számos eszköz segítségével tovább finomítható a szöveg. Például egy adott mondat fordításakor a program minden egyes szónak és szószerkezetnek több különböző szinonimáját ajánlja fel, továbbá a fordítással egy időben egy oldalsó ablakban megjelenik a mondat szavainak szófajonkénti összes jelentése. Ha mindez nem elég, segítségül lehet még hívni a dativus szótárt, amely 354 ezer szópárt, 417 ezer kifejezést tartalmaz. Az általános és szleng szótáron kívül gazdasági, jogi, orvosi, műszaki, informatikai és biológiai szakszótár is található benne.