Bernadett
0 °C
4 °C

Tüntetések Budapesten és a vidéki városokban

MTI
2006.11.08. 22:37
Folytatódtak a kormányellenes tüntetések szerda este Szekszárdon, Bonyhádon és Szegeden.

Szekszárdon füttyel és tapssal fogadták a tüntetők Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya nyugdíjazási kérelmének hírét a Garay téren.

"Nem bújhat el a nyugdíjba, felelnie kell azokért a bűnökért, amelyet elkövetett" - hangoztatta a szónok, s a mintegy száz fős tömeg "úgy van!" kiáltással nyugtázta megállapítását. A tüntetésen ismertették, hogy napokon belül elkészül az október 23-án a fővárosban ünneplő szekszárdiak feljelentése is a "rendőri brutalitás" miatt, amelyet benyújtanak a főügyészségnek.

Bonyhádon Wass Albert szobra előtt gyűltek össze a kormány ellen tüntetők, mintegy ötvenen, és a költő műveiből mutattak be összeállítást, amellyel terveik szerint Bajára is elutaznak.

Szeged belvárosában mintegy nyolcvan ember követelte a kormányfő távozását . A tüntetők este 7 órakor a városházánál gyülekeztek, majd jelszavakat skandálva, zászlókat lengetve végigvonultak a város főutcáján. A menet a Móra Ferenc múzeumhoz tartott, ahol beszédek hangzottak el.

Száz ember tüntetett a Batthyány-örökmécsesnél szerdán este Budapesten - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Bene Gábor, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője bejelentette, hogy csütörtökön a tüntetők közül többen a rendőrség által megjelölt őrsre mennek, hogy pénzért kiváltsák a Kossuth téren lefoglalt értékeiket. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy visszaszerezzék a páncélszekrényt, amelyben a tüntetés részvevőitől összegyűjtött pénzt őrizték, illetve a hangfalakat és az erősítőt.

Közölte, hogy mivel Takács András egy másik szervezet, a Szabad Magyarország Mozgalom nevében követelte vissza a Kossuth téri tüntetők értékeit, ezzel elárulta a Magyar Nemzeti Bizottság 2006-ot, így "nemkívánatos személlyé" vált.

A tüntetők este kilenc óra után békésen elhagyták a Batthyány-örökmécses környékét.