Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Csökkent a Lenovo profitja

MTI
2006.11.09. 10:18
A kínai Lenovo pécégyártó javított az első üzleti féléve átlagában: csak 53 százalékkal csökkent a profitja az egy évvel korábbihoz képest. Az előző üzleti évben 85 százalékkal csökkent a profit az amerikai IBM pécés részlegének megvásárlásának, karcsúsításának és beillesztésének terhei, valamint a saját márkanév nemzetközi megismertetésének költségei miatt. A Lenovo 43,1 millió dolláros adózott eredményt jelentett csütörtökön az üzleti év szeptemberrel zárult első feléről. Egy évvel korábban 91,2 millió dollár volt az adózott eredménye. A bevétel ugyanakkor 7,18 milliárd dollárra emelkedett 6,17 milliárdhoz képest. Bevételei az első üzleti negyedévben 38 százalékkal 3,5 milliárd dollárra nőttek. Amerikai kiszállításai 6 százalékkal 1 milliárd dollárra emelkedtek, a kínai piacon eladásai 30 százalékkal, 1,3 milliárd dollárra bővültek az egy évvel azelőttihez képest.

A Lenovo adózott eredménye 85 százalékkal csökkent a márciussal végződött üzleti évben, annak nyomán, hogy a kínai csoport megvette az IBM személyi számítógép üzletágát. A cég egyelőre nem kommentálta az eredményeket, elemzők szerint az átalakítás költségei, az ezer fős elbocsátás miatt csökkent a profit.

A legnagyobb, részben állami ellenőrzésű kínai személyiszámítógép-gyártó csoport 2004. decemberben szerzett többségi részesedést, 1,25 milliárd dollárért, az amerikai IBM személyi számítógép üzletágában, leküzdve az amerikai kongresszus biztonságpolitikai kifogásait. Az IBM üzletága 2005. május 1-jétől szerepel a csoportmárlegben, a kínai vállalat öt évre jogot szerzett arra, hogy használja az IBM márkanevet. A vállalatcsoport a felvásárlással a világ harmadik személyiszámítógép- és notesz-számítógép gyártója lett, piaci részesedése 7,5 százalékos. Tavaly 12 millió személyi számítógépet adott el.

A Lenovo idén új kiszolgáló központot tervez nyitni Pozsonyban. A központ bonyolítaná le 28 európai, közel-keleti és afrikai ország megrendeléseit, ott végeznék el a pénzügyi feladatokat, valamint a központ látná el az ügyfélszolgálatot is. A központ 340 új munkahelyet teremtene, amelyek 60 százalékát egyetemi végzettségű szakemberekkel töltenék fel. A kínai vállalatnak tavaly augusztus óta már van egy regionális központja Pozsonyban, ahol 70-en dolgoznak.