Bernadett
-2 °C
4 °C

Eredményes volt a Graphisoft

MTI
2006.11.09. 12:01
A Graphisoft 2,877 millió euró nettó nyereséget ért el az év első kilenc hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 129 ezer euró veszteséggel. A társaság csütörtöki közleménye szerint a nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság kilenc hónap alatt 21,594 millió euró bevételt ért el, ami 25,1 százalékkal több a tavalyi 17,26 millió eurónál. A Graphisoft a harmadik negyedévben 7,244 millió euró bevételre tett szert, ami 29,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az idén a harmadik negyedévben 1 millió euró vesztesége volt a cégnek, szemben a tavalyi 317 ezer euró nyereséggel.

A társaság első háromnegyedéves kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 2,657 millió euró volt, 36,3 százalékkal több a tavalyinál. A harmadik negyedéves EBITDA 215 ezer euró veszteség volt, szemben az egy évvel korábbi 240 ezer euróval.

A társaság az első kilenc havi jó eredményt különböző tényezőkkel magyarázza: javultak pozíciói az építőipari kivitelezés területén, történetének "legütősebb" termékportfoliójával rendelkezik, a német gazdasági fellendülés pozitívan hat eredményére, illetve a szoftvertámogatási szerződések lehetővé teszik, hogy felhasználóitól nagyobb árbevételre tegyen szert. Az eredményekhez hozzájárult az is, hogy szigorú költséggazdálkodást hajtott végre a társaság.

A Graphisoft az idén augusztusban leválasztotta ingatlan üzletágát, a létrejött Graphisoft Park SE megkezdte tevékenységét. Ez azonban nem gyengítette a társaság pénzügyi helyzetét: mind a folyó operáció, mind a jövő érdekében szükséges befektetések fedezete rendelkezésre áll. A saját tőke összege 27,0 millió euró volt a mérlegfordulókor, ami az eszközök 82,2 százalékát fedezi. A jelentés szerint szeptember 30-án az ingatlan-társaság 12,5 millió euróval tartozott a szoftver-társaságnak. A visszafizetés 4-5 hónapon belül várható, a kölcsön után piaci kamatot fizet. Ezt a 12,5 millió eurót készpénzként számolva a Graphisoft kicsit több mint 20 millió eurónyi készpénzzel és értékpapír állománnyal rendelkezett a negyedév végén. A vevőállomány 7 millió eurót tett ki záráskor.

Az igazgatótanács november 15-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, többek között azért, hogy az ingatlan üzletág leválasztása után elfogadja a nyitómérleget. A társaság jegyzett tőkéje nem változott, 213 ezer euró volt szeptember végén. A saját tőke a december végi 44,674 millió euróról 44,112 millió euróra csökkent szeptember végére, ezen belül a leválasztott ingatlan egység 19,759 millió euró saját tőkével rendelkezik.

A Graphisoft részvényeivel a BÉT "A" kategóriájában kereskednek, szerdai záró ára 1.771 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban forint 1.100-2.090 forint között mozgott az értékpapír.