Emma
9 °C
26 °C

Rekord eredmények a Nikonnál

MTI
2006.11.09. 13:14
Újabb japán fotóelektronikai cég jelentett jelentős profitnövekedést a digitális fényképezőgép-eladások növekedésének köszönhetően. A digitális fényképezőgépek mellett precíziós műszereket és félvezetőgyártó berendezéseket előállító Nikon majdnem megkétszerezte, rekord nagyságúra növelte adózott eredményét az üzleti éve szeptemberrel zárult első felében: 23,18 milliárd jenre az egy évvel korábbi 9,37 milliárd jenhez képest.

A világ ötödik digitáliskamera-gyártójának a bevétele 10 százalékkal 377,28 milliárd jenre emelkedett, az üzemi eredmény közel 55 százalékkal 44 milliárd jenre nőtt. Korábban rekord eredményekről számoltak be Japán más vezető digitálisfényképezőgép-gyártó vállalatai. A Canon - amely világszinten is az első helyen áll - 20 százalékkal növelte üzemi eredményét a szeptemberrel zárult negyedévben, és emelte az év egészében várható eredmény-előrejelzését. A vártnál jobb eredményre tett szert a szeptemberrel zárult első üzleti félévben az Olympus, üzemi eredménye 38 milliárd jen körüli a korábban jósolt 12 milliárd helyett, és ezzel szintén rekordot állított fel a digitális fényképezőgépek, illetve a gyógyászati berendezések értékesítésének erőteljes növekedése miatt.

Felfelé módosította a jövő márciussal végződő üzleti évben várható eredményeit a Nikon is. A csoport 45 milliárd jen csoportszintű adózott eredményt vár a korábban jósolt 37 milliárd helyett, mert jelentősen növekszik a kereslet termékei iránt, és kezdenek beérni a takarékossági intézkedések is.