Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

GPS kutyáknak és macskáknak

MTI
2006.11.10. 09:31
Egy belga cég olyan nyakörvet fejlesztett ki, amelybe miniatűr mobiltelefont és műholdas helymeghatározót építettek, és amelynek segítségével bármikor néhány méteres pontossággal meg lehet tudni, hol is van éppen az eb vagy a cica. A macska- és kutyatulajdonosok egyik legfőbb félelme, hogy kedvencük elcsavarog. Belgiumban is rengeteg üzlet kirakatában látni elkeseredett üzeneteket eltűnt kutyákról, macskákról, a megtalálónak járó magas jutalomról.

A csütörtöki bejelentés szerint az új termékkel végzett kísérletek nagyon jól sikerültek, és így néhány hét múlva már piacra dobják a speciális nyakörvet, ára potom 249 euró - közel 68 ezer forint - lesz. A rendszer egyébként nagyon egyszerűen működik: elég felhívni a kutya, vagy macska mobilját, és az öt percen belül visszaküldi a gazdinak az állat tartózkodási helyét, 1-15 méteres pontossággal. Ha a tulajdonos mobilja a csúcstechnikát képviseli, akkor egy térkép is megjelenik a kijelzőn, s ezen lesz rajta a kért információ - ha viszont a nyakörv ára miatt már nem maradt elég pénz a gazdi mobiltelefonjának lecserélésére, akkor szöveges üzenetet kap, a pontos hosszúsági és szélességi fokokkal, s ezt kell majd az internet segítségével utca- és házszámra lefordítnia.

Az új terméknek egyébként lehet egy további felhasználási területe is: a szülőket tájékoztathatja gyerekeik hollétéről. Ebben az esetben persze a fejlesztők nem nyakörvre gondoltak.