Márk
13 °C
28 °C

Családfakutatás a neten

MTI
2006.11.10. 10:22
Egykor kivándorlókat szállító sok ezer hajó utaslistája került fel egy családfakutató honlapra (www.ancestry.co.uk) csütörtökön. Az 1820 és 1960 között induló angol és ír hajók utaslistái révén a honlapon bárki ellenőrizheti, nincs-e rokonságban valamely amerikai hírességgel, például Tom Cruise-zal, vagy Halle Berryvel. Az ő őseik is azok között voltak ugyanis, akik minden kockázatot vállalva átkeltek az óceánon, hogy szerencsét próbáljanak az Újvilágban. Az újonnan letelepedettek jócskán hozzájárultak ahhoz, hogy az 1820-as 9,6 milliós amerikai népesség 1900-ra 76 millióra duzzadt.

Simon Harper, a honlap létrehozója azt mondta, hogy a weboldal azokat a bátor és színes egyéniségeket ünnepli, akik alapvető szerepet játszottak Amerika modern arcának kialakításában. A weboldal adatai szerint az Oscar-díjas Halle Berry anyai nagyanyja alig volt egyéves, amikor 1912-ben a Merion nevű hajón Liverpoolból átkelt Amerikába. Tom Cruise dédapja, Dylan Henry Mapother 1850-ben vándorolt el az észak-walesi Flintből a Kentucky államban lévő Louisville-be.

Donald Trump, a híres üzletember és médiaguru skót ősökkel büszkélkedhet, mivel édesanyja gael anyanyelvű, és 1935-ben hajózott át a Transylvanián. A honlapon a tengeren egymásba szerető és nyomban frigyre lépő párok történeteire is fény derül. Példának okáért a 28 éves Longford Manderson és a 23 éves Sarah Chalker a Prince Albert nevű hajón habarodott egymásba, és mondta ki a boldogító igent 1858-ban. Az érdeklődők valamennyi kivándorló nevét, korát, munkáját és úticélját megismerhetik, továbbá a velük utazó családtagjaik nevét, sőt azt is megtudhatják, hogy ki fizette az utat. Az utaslisták november 30-ig ingyenesen tekinthetők meg.