Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Az indítóállásba vontatták a Discovery űrsiklót

MTI
2006.11.10. 11:27
Csütörtökön indítóállásba vontatták a Discovery űrsiklót, amely a NASA reményei szerint decemberben folytathatja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) építését. Az űrrepülőgépet legkorábban várhatóan december 7-én fellövik, de eredetileg egy nappal korábbra tervezték a 12 napos küldetés elindítását.

Ha a Discovery január 1-jén 12.00 órakor földkörüli pályán lenne, megszűnne az összehangolás az űrrepülőgép számítógépei és a földi számítógépes rendszerek között. Az űrrepülőgép számítógépe ugyanis nincs beprogramozva arra, hogy az év 356. napjáról átálljon a következő év első napjára. A program irányítói ezért azt javasolták, hogy az utat halasszák jövőre, ha az űrsikló december 18-ig nem tud elindulni.

A Discovery decemberi útja lesz az idei harmadik amerikai űrutazás. A NASA-nak ezen kívül még 14-szer kell az űrsiklót indítania 2010-ig, hogy befejezze a 100 milliárd dolláros űrállomás építését. A Discovery kisebb fémszerkezeteket szállít majd az ISS szerkezetének továbbépítésére. Az asztronauták elvégzik az űrállomás elektromos és hűtőrendszerei felújításának bonyolult feladatát is. A NASA több mint három éve függesztette fel a félig kész űrállomás munkálatait a Columbia űrrepülőgép 2003-ban történt tragédiája miatt. A Discovery hétfős legénysége - közöttük két nő - hétfőn érkezik a floridai Kennedy űrrepülőtérre.